Eleccions a Colòmbia

Rodolfo Hernández, el ‘Trump colombià’

El candidat populista, empresari multimilionari de la construcció, mostra les característiques de l’expresident nord-americà

Rodolfo Hernández, el ‘Trump colombià’

EPC

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

S’autodefineix com outsiders, independent i aliè a l’statu quodel sistema polític tradicional. L’enginyer Rodolfo Hernández, una professió que agrada portar a col·lació en qualsevol situació, pretén arribar a la presidència de Colòmbia. L’empresari multimilionari, de 77 anys i originari de la regió colombiana de Santander, s’enfrontarà en la segona volta amb l’esquerrà Gustavo Petro. Al més pur estil del populisme de Trump, li agrada l’estil informal al caire de la grolleria. «Perquè soc natural, espontani perquè aquí en les reunions d’amics parlem així», ha dit en un mitjà local per justificar el seu particular estil. En una altra ocasió va ser entrevistat en pijama.

Va fer la seva fortuna en el sector de la construcció i va debutar com a polític en l’àmbit local, al capdavant de l’alcaldia de Bucaramanga, on ja va deixar palesa tant la seva popularitat com la seva facilitat per despertar polèmica. Especialment el dia en què es va aixecar d’una entrevista i va colpejar un opositor al cap mentre buidava el pap amb un nombrós llistat d’insults. Tot davant les càmeres de televisió. Més tard, enarborant la bandera de la lluita contra la corrupció, va fer el salt a l’arena nacional.

Una allau de sancions

Notícies relacionades

Pesen sobre ell una allau de sancions pel seu comportament inadequat. Cada declaració, cada paraula, és suficient per generar polèmica. Com ara enaltir Adolf Hitler –i posteriorment negar-ho– i deixar paleses grans llacunes en el coneixement del seu país al desconèixer on es trobava el departament de Vichada en un vídeo que es va fer viral.

Abanderat de l’anticorrupció, s’ha vist implicat en un escàndol. Es tracta del cas de Vitalogic, en el qual la fiscalia l’acusa d’un contracte de consultoria irregular per «implementar noves tecnologies» en la recollida d’escombraries.

Temes:

Colòmbia