Imatges duríssimes

Brutal abús policial al Brasil: gasat fins a morir un home al maleter d’un cotxe

Brutal abús policial al Brasil: gasat fins a morir un home al maleter d’un cotxe

Youtube

1
Es llegeix en minuts

El Brasil es va estremir aquest dijous davant el cas d’un home que va morir asfixiat dins d’un maleter d’un cotxe policial. L’home va morir asfixiat dimecres a Umbauba, una petita localitat de 25.000 habitants a l’estat de Sergipe (nord-est), després de ser col·locat al maleter d’un vehicle policial, del qual sortia una espessa fumarada.

La Policia Federal de Carreteres (PRF) va assegurar aquest dijous en un comunicat que els agents «van fer servir tècniques d’immobilització i instruments de baix potencial ofensiu» davant l’«agressivitat» de Genivaldo de Jesús Santos, de 38 anys, durant un control de carretera.

Imatges duríssimes

En un vídeo d’un testimoni es mostra clarament dos oficials de la PRF, amb casc, intentant tancar al maleter d’un automòbil un home, de qui sobresurten les cames. Les imatges són brutals.

Del maleter en surt un espès fum blanc, que sembla provenir d’una bomba lacrimògena. L’home, que tenia esquizofrènia segons la seva dona, mou les cames durant aproximadament un minut i després es queda immòbil. Després, els oficials li dobleguen les cames i tanquen el maleter.

Les autoritats brasileres van apartar de les seves funcions els policies federals implicats en la brutal mort per asfíxia d’un home negre de 38 anys que va ser gasat dins un cotxe patrulla, a l’estat de Sergipe, al nord-est del país.

Commoció

El succés va commocionar el Brasil i va generar el rebuig de l’organització de drets humans Human Rights Watch, que va expressar la seva «consternació» en un comunicat.

El Brasil té una de les policies que més mata i mor al món: el 2021 hi va haver més de 6.100 víctimes fatals en operacions policials i 183 agents van ser assassinats, segons el projecte Monitor de la Violència.

Notícies relacionades

Anomenada «matança» per molts funcionaris electes i activistes comunitaris, la batuda policial de dimarts va resultar ser la segona més letal de la història de Rio en una favela.

El trist rècord data de fa un any, amb 28 morts, inclòs un policia, durant una incursió policial a la favela de Jacarezinho.