Crisi del coronavirus

La UE reconeixerà la covid-19 com a malaltia professional dels sanitaris i cuidadors

La voluntat d’incloure el coronavirus al document formal sobre malalties professionals de la Comissió va quedar ja fixada el juny passat, en el marc estratègic de la UE en matèria de salut i seguretat en el treball 2021-2027

La UE reconeixerà la covid-19 com a malaltia professional dels sanitaris i cuidadors
1
Es llegeix en minuts

La Comissió Europea proposarà que el coronavirus sigui inclòs formalment en la llista de malalties professionals al sector de l’assistència sanitària, social i domiciliària reconeguda per tots els estats membre, després que aquesta setmana rebés el vistiplau dels governs i de treballadors i ocupadors del sector.

«És un senyal polític fort per reconèixer l’impacte de la covid-19 en els treballadors així com la contribució essencial de les persones que treballen en l’assistència sanitària i social i dels altres treballadors que corren un risc més gran de contraure el virus», ha indicat el comissari d’Ocupació i Assumptes Socials, Nicolas Schmit, en un comunicat.

Schmit ha explicat que els seus serveis preparen una proposta que actualitzarà la Recomanació sobre malalties professionals de la Comissió Europea en aquesta línia, després que representants dels Vint-i-set, els treballadors i els ocupadors acordessin la vigília en una reunió del Comitè Consultiu per a la Seguretat i la Salut en el Treball (CCSST) que és necessària aquesta revisió.

La voluntat d’incloure el coronavirus al document formal sobre malalties professionals de la Comissió va quedar ja fixada el juny passat, al marc estratègic de la UE en matèria de salut i seguretat en el treball 2021-2027.

Notícies relacionades

Aquest marc estableix accions clau a escala comunitària per millorar la salut i la seguretat dels treballadors i un dels seus objectius transversals clau és millorar la preparació davant possibles crisis sanitàries en el futur, segons ha indicat l’Executiu comunitari.

Després del dictamen del CCSST, la Comissió actualitzarà la Recomanació que inclou la llista de malalties professionals i els agents que poden causar-les. L’objectiu és que els estats membre adaptin les seves legislacions nacionals d’acord amb aquest document, de manera que si es reconeix com a malaltia professional en un Estat membre, els treballadors dels sectors afectats que contraguin el virus en el lloc de feina podran adquirir drets específics segons la normativa nacional, com el dret a indemnització.