Tensió bèl·lica

Els EUA avisen: Putin podria intentar estendre el conflicte a Moldàvia

  • La directora d’Intel·ligència Nacional dels EUA, Avril Haines, adverteix que la guerra a Ucraïna es podria tornar més impredictible i sagnant

  • Guerra Rússia-Ucraïna, avui: última hora en directe

Els EUA avisen: Putin podria intentar estendre el conflicte a Moldàvia

REUTERS/Alexander Ermochenko

2
Es llegeix en minuts
EFE

La guerra a Ucraïna podria entrar en una fase més impredictible, volàtil i sagnant en els pròxims mesos i es podria estendre més enllà del que sembla ara la intenció dels russos de controlar només el Donbass, a l’est ucraïnès, segons la directora d’Intel·ligència Nacional dels EUA, Avril Haines.

La cap de la intel·ligència nord-americana va remarcar que Moscou busca crear un pont terrestre des de l’ocupada península de Crimea a Transnístria, a la veïna Moldàvia, però no ho pot fer sense una mobilització militar més àmplia.

«Fins i tot si tenen èxit, no estem segurs que la lluita al Donbass acabi efectivament amb la guerra», va dir.

«Avaluem que el president Putin s’està preparant per a un conflicte prolongat a Ucraïna durant el qual encara té la intenció d’aconseguir objectius més grans», segons el testimoni de la directora d’Intel·ligència Nacional que també recull la CNN.

En una compareixença davant el Comitè de Serveis Armats del Senat nord-americà, Haines va afirmar que els objectius estratègics del líder rus, Vladímir Putin, a Ucraïna «probablement no han canviat» des que es va iniciar la invasió, segons han informat els mitjans locals.

«La naturalesa incerta de la batalla, que s’està convertint en una guerra de desgast, combinada amb la realitat que Putin s’enfronta a un desajust entre les seves ambicions i les capacitats militars convencionals actuals de Rússia, probablement signifiqui que en els pròxims mesos podríem avançar en una direcció més impredictible i una escalada més gran de la violència», va assegurar Haines, segons ha publicat la revista ‘Politico’.

«Com a mínim, creiem que aquesta situació marcarà el començament» d’un període de presa de decisions més ajustat a les circumstàncies de l’ofensiva per part de Rússia, va precisar.

Va afegir que Putin podria buscar «mitjans més dràstics» al front intern i a l’estranger per aconseguir els seus objectius, inclosa la imposició de la llei marcial, el canvi de la producció industrial per sostenir l’esforç de la guerra i «accions militars de més envergadura».

El Kremlin ha amenaçat amb l’ús d’armes nuclears, en una retòrica que, segons Haines, té per objectiu dissuadir els Estats Units i altres aliats perquè no proporcionin a Ucraïna més equips de combat.

Putin podria fer nous assajos nuclears com una advertència a Occident, va afegir Haines, tot i que ha dit que creu que només aprovaria l’ús d’aquestes armes «si realment percep una amenaça existencial per a l’Estat o règim rus».

Notícies relacionades

Malgrat que Rússia sembla haver canviat la seva estratègia i s’ha centrat a controlar el Donbass, on les tropes ucraïneses han passat anys lluitant contra els separatistes recolzats per Rússia, Haines creu que Putin té la intenció d’expandir la guerra més enllà d’aquesta regió, que és el cor industrial del país.

Haines va testificar dimarts davant el Comitè de Serveis Armats del Senat junt amb el tinent general Scott Berrier, director de l’Agència d’Intel·ligència de Defensa, com a part de l’audiència anual sobre amenaces que celebra aquest òrgan legislatiu, en la qual la invasió d’Ucraïna per part de Rússia, que es va iniciar el 24 de febrer, va ocupar la major part de la sessió.