Guerra a Ucraïna

El Regne Unit es compromet a defensar Suècia i Finlàndia en cas d’un atac rus

El primer ministre britànic remarca la necessitat d’ajudar Estocolm mentre està en una «zona grisa»

El Regne Unit es compromet a defensar Suècia i Finlàndia en cas d’un atac rus
1
Es llegeix en minuts

El Regne Unit defensarà militarment Suècia i Finlàndiaen cas que algun d’ells sigui atacat, amb uns compromisos bilaterals que s’avancen a la possible adhesió a l’OTAN dels dos països nòrdics i responen a la creixent amenaça de Rússia.

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha viatjat a Suècia i Finlàndia amb vista a brindar un recolzament «ferm i inequívoc» als dos països, amb un parell d’acords que, a la pràctica, obligaran el Regne Unit a intervenir en cas que els seus aliats pateixin algun tipus d’amenaça militar.

En la seva primera parada, a Suècia, Johnson ha remarcat la necessitat d’ajudar Estocolm mentre està en una «zona grisa», com ha descrit el període que anirà des que previsiblement sol·liciti unir-se a l’OTAN fins que sigui acceptada. Estocolm encara ha de formalitzar la petició d’adhesió, en qualsevol cas.

Notícies relacionades

«En cas de desastre o d’atac contra Suècia, el Regne Unit vindrà en la seva ajuda amb el que sol·liciti», ha promès el primer ministre britànic, en una roda de premsa amb la seva homòloga sueca, Magdalena Andersson. Johnson ha remarcat que aquest compromís és recíproc i, per tant, també Suècia estaria obligada a ajudar el Regne Unit, informa la BBC.

Andersson ha reconegut que les «tensions» han augmentat per l’«agressió» russa sobre Ucraïna i, de fet, ha recordat que Rússia ha amenaçat de «respondre» si Suècia finalment sol·licita integrar-se a l’Aliança Atlàntica, una organització que Moscou percep com una amenaça per a la seva seguretat nacional.