Dia de la Victòria sobre l’Alemanya nazi

Zelenski recorda la victòria en la Segona Guerra Mundial per criticar l’actual Rússia

Afirma que els russos perdran l’actual conflicte al seu país «perquè el mal sempre perd».

Zelenski recorda la victòria en la Segona Guerra Mundial per criticar l’actual Rússia
2
Es llegeix en minuts

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, va retreure a Rússia el fet d’haver oblidat el que va ser important per als vencedors de la Segona Guerra Mundial i va pronosticar que els russos perdran l’actual conflicte al seu país «perquè el mal sempre perd».

En un discurs pronunciat aquesta matinada, coincidint amb l’aniversari avui a Rússia del Dia de la Victòria sobre l’Alemanya nazi, Zelenski va remarcar que Moscou no recorda el que va ser important per als vencedors de la Segona Guerra Mundial, «però Ucraïna i tot el món lliure ho recordaran».

Les paraules «mai més», que es repeteixen en tot el món cada any els dies de record de les víctimes d’aquesta guerra, ha de recobrar el seu pes, va afegir.

Zelenski va agrair la voluntat de tots aquells que li han ofert el seu suport en l’actual contesa amb Rússia i va assegurar que «ja hem aconseguit un resultat històric, perquè està clar per a tot el món lliure que Ucraïna és la part del bé en aquesta guerra. I Rússia perdrà, perquè el mal sempre perd».

El president ucraïnès va transmetre aquestes declaracions després de fer balanç dels contactes que va mantenir ahir amb diversos líders occidentals, com el primer ministre de Croàcia, la presidenta del Bundestag alemany i el cantant Bono, de la banda U2, entre d’altres.

Va ser un dia en el qual Ucraïna va demostrar que «ja som una part de ple dret del món lliure i una Europa unida» que contrasta amb «la soledat de Moscou en el mal i l’odi que tots veuran demà», va precisar en al·lusió el 77è aniversari de la celebració a Rússia de la victòria sobre l’Alemanya nazi.

A aquest aniversari també es va referir el president rus, Vladímir Putin, en el missatge de felicitació que va enviar diumenge als líders i ciutadans de diversos països exsoviètics.

Notícies relacionades

«El nostre deure comú és evitar el renaixement del nazisme, que va portar tant sofriment a la gent de diversos països. És necessari conservar i transmetre [...] la veritat sobre els successos de la guerra, els valors espirituals comuns i les tradicions d’amistat i germandat», va afirmar el mandatari, citat pel Kremlin.

En particular, el president rus es va dirigir als líders de les repúbliques prorusses de Donetsk i Lugansk al destacar que, en aquests moments, els seus militars, «igual que els seus avis, lluiten colze a colze per alliberar la seva terra de la immundícia nazi» i va expressar la seva seguretat que, igual que el 1945, «la victòria estarà del nostre costat».