Perfil

Així és Michelle O’Neill, la dona que ha portat el Sinn Féin a la victòria a Irlanda del Nord

  • Va ingressar en el partit quan tenia 21 anys, després de l’Acord del Divendres Sant

Així és Michelle O’Neill, la dona que ha portat el Sinn Féin a la victòria a Irlanda del Nord

CLODAGH KILCOYNE

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Michelle O’Neill, de 45 anys, la dona que ha conduït el Sinn Féin a la victòria a Irlanda del Nord, difícilment va imaginar quan era una adolescent que un dia faria història. Les coses pintaven malament per a la noia nascuda en un poble petit, que va tenir un fill als 16 anys i amb prou feines va poder acabar els estudis secundaris.

A la llar de classe treballadora on es va criar, el republicanisme es portava a les venes. El seu pare, Brendan Doris va ser un antic pres de l’IRA. Un dels seus cosins, membre de l’organització paramilitar, va caure abatut en una emboscada de l’Exèrcit britànic. Un altre cosí va resultar ferit durant l’atac a una base de la policia i l’Exèrcit. «Una ben coneguda i respectada família republicana que ha jugat un paper significatiu en la lluita republicana durant molts anys», va dir Martin McGuinness, l’antic dirigent i cap negociador de l’IRA, en el funeral de Doris.  

O’Neill va ingressar al Sinn Féin després de l’Acord del Divendres Sant, quan tenia 21 anys. Autodidacte, amb fama de treballadora incansable, va ser tècnica comptable abans d’entrar en la política. McGuinness la va escollir com a candidata a l’Assemblea de Belfast el 2007 i va guanyar l’escó.

Notícies relacionades

El 2010 es va convertir en la primera dona alcaldessa de Dungannon and South Tyrone i també en la més jove. En el govern de l’autonomia ha estat al capdavant del departaments d’Agricultura i Sanitat. El 2017 va succeir McGuinness com a líder del Sinn Féin a Irlanda del Nord, marcant un dràstic gir de renovació dins el moviment republicà.

Tres anys després va ser nomenada Vice Primera Ministra, càrrec del que ha hagut de dimitir automàticament diverses vegades quan l’Assemblea ha quedat suspesa. O’Neill ha sigut criticada per anar a funerals i actes commemoratius de membres de l’IRA.