Intel·ligència

Els EUA van donar informació a Ucraïna per aconseguir l’enfonsament del barco rus ‘Moskvà’

  • Washington «comparteix informació» marítima amb Ucraïna per assistir el país en la defensa davant els atacs de les forces russes

  • Guerra Rússia-Ucraïna avui: última hora en directe

Els EUA van donar informació a Ucraïna per aconseguir l’enfonsament del barco rus ‘Moskvà’

REUTERS/Yoruk Isik

1
Es llegeix en minuts
EFE

Els Estats Units van subministrar informació d’intel·ligència per ajudar Ucraïna a enfonsar a l’abril el creuer de míssils ‘Moskvà’, el barco insígnia de la Flota del Mar Negre russa, segons van informar mitjans nord-americans aquest dijous.

Aquests mitjans, entre els quals la CNN i ‘The Washington Post’ i que citen fonts del Govern nord-americà, van assenyalar que Washington no va tenir «avís previ» que Kíiv anés a atacar aquest emblemàtic barco rus.

No obstant, van reconèixer que els EUA «comparteixen informació» marítima amb Ucraïna per assistir el país en la defensa davant els atacs de les forces russes, que han estat llançant míssils des dels seus vaixells de guerra des del mar Negre cap a territori ucraïnès.

Els EUA haurien ajudat a precisar la localització exacta del creuer de míssils per permetre l’atac ucraïnès, d’acord amb aquestes fonts.

Des del Pentàgon no s’ha confirmat oficialment el paper nord-americà en l’enfonsament del ‘Moskvà’, però s’ha reconegut l’estreta col·laboració amb Kíiv.

«Ucraïna combina informació que nosaltres i d’altres ofereixen amb intel·ligència que ells recullen per si mateixos. I després prenen les seves pròpies decisions», va dir John Kirby, portaveu del Departament d’Estat, en roda de premsa.

Fins al moment, Rússia ha admès un mort i 27 desapareguts en l’enfonsament del ‘Moskvà’, que Moscou atribueix a un incendi i a l’explosió de munició, i Kíiv i els EUA, a l’impacte de dos míssils ucraïnesos.

Fonts de l’Exèrcit d’Ucraïna van afirmar que el barco rus havia rebut l’impacte de dos míssils ucraïnesos Neptuno, i a conseqüència es van produir a bord diverses explosions i un incendi.

Notícies relacionades

Rússia va assegurar primer que el barco mantenia la flotabilitat, que l’incendi i les explosions de municions havien sigut controlats i que la tripulació havia sigut evacuada a altres barcos de la zona.

Hores després, no obstant, el Ministeri de Defensa va informar que el ‘Moskvà’ es va enfonsar «enmig d’una tempesta quan era remolcat a port».