Guerra

Rússia amenaça amb un desplegament nuclear al Bàltic si Suècia i Finlàndia entren a l’OTAN

El ministre de Defensa lituà diu que Moscou té armes nuclears a 100 quilòmetres de la seva frontera des d’abans de la guerra

  • Resum multimèdia dels 50 dies de guerra a Ucraïna

Rússia amenaça amb un desplegament nuclear al Bàltic si Suècia i Finlàndia entren a l’OTAN
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El vicepresident del Consell de Seguretat de Rússia, Dmitri Medvédev, ha amenaçat aquest dijous amb el desplegament d’armes nuclears per reforçar les seves defenses al Bàltic si Suècia i Finlàndia ingressen a l’OTAN. «Caldrà reforçar l’agrupació de forces de terra, la defensa antiaèria, desplegar importants forces navals a les aigües del golf de Finlàndia. I en aquest cas ja no es podrà parlar d’un Bàltic sense armes nuclears. L’equilibri ha de ser restablert», ha escrit l’expresident i ex primer ministre en el seu compte de Telegram.

Notícies relacionades

El ministre de Defensa de Lituània, Arvydas Anusauskas, ha respost a la televisió BNS de Lituània que Rússia havia desplegat armes nuclears a l’enclavament rus de Kaliningrad, al mar Bàltic, abans de la crisi actual, segons recull Reuters. «Les amenaces russes són bastant estranyes. Sabem que, fins i tot sense l’actual situació de seguretat, mantenen l’arma a 100 quilòmetres de la frontera de Lituània», ha assegurat el ministre lituà.

«Les armes nuclears sempre s’han mantingut a Kaliningrad... La comunitat internacional, els països de la regió, en són perfectament conscients... Ho utilitzen com una amenaça», ha afegit. L’enclavament rus de Kaliningrad, a la vora del mar Bàltic, es troba entre els membres de l’OTAN Lituània i Polònia. Per la seva banda, la primera ministra lituana, Ingrida Simonyte, ha dit aquest dijous que l’amenaça russa d’augmentar l’exèrcit, incloent-hi el nuclear, a la regió del Bàltic no és «res nou».