L’FMI rebaixa la previsió de creixement a 143 països per la guerra d’Ucraïna

L’entitat calcula un impacte sobre el 86% del PIB mundial i un futur de l’economia «extraordinàriament incert»

  • Guerra a Ucraïna: última hora de la invasió russa

rosas50305346 fmi georgieva200624142858

rosas50305346 fmi georgieva200624142858 / NICHOLAS KAMM

1
Es llegeix en minuts
EFE

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha rebaixat aquest dijous les previsions de creixement de 143 països pels efectes de la guerra a Ucraïna, cosa que suposa un impacte sobre el 86% del producte interior brut mundial, segons ha informat la directora de l’entitat, Kristalina Georgieva. Ho ha anunciat el mateix dia que el Banc Central Europeu ha reconegut que la invasió russa està «deteriorant greument la confiança de les empreses i dels consumidors».

En un discurs previ a l’inici de l’assemblea anual de primavera que l’organisme celebrarà amb el Banc Mundial la setmana que ve, Georgieva ha alertat que el futur de l’economia és «extraordinàriament incert» per la invasió de Rússia a Ucraïna i les sancions econòmiques que les principals potencials mundials estan imposant a Moscou, però també per la covid.

«Estem vivint una crisi rere una altra», ha apuntat Georgieva, amb referència a l’esclat de la guerra quan el món encara no havia sortit de la pandèmia del coronavirus. Malgrat la caiguda de les previsions, la directora gerent de l’entitat financera internacional ha assegurat que la majoria de països seguiran en territori positiu.

Preocupació per la inflació

A més de la guerra a Ucraïna i la covid, l’economista ha citat el «perill» que té en l’economia mundial l’elevada inflació, que «és molt alta als països desenvolupats, però encara més en alguns en via de desenvolupament», ha indicat. D’altra banda, Georgieva també ha assenyalat la «creixent fragmentació de les economies del món en dos blocs geopolítics: les democràcies i els règims autoritaris».

Notícies relacionades

Les últimes estimacions de l’FMI preveuen que la inflació continuarà disparada durant més temps del que es preveia anteriorment i ha alertat que existeix un risc creixent que les expectatives d’inflació per part del mercat esdevinguin una profecia autocomplerta i més difícil de controlar.

L’FMI publicarà dimarts que ve, en el marc de l’assemblea, les projeccions econòmiques actualitzades i detallades per regions i països per a 2022, 2023 i 2024.