Gas

València espera un carregament de gas de la russa Gazprom procedent del Camerun

El barco descarregarà dilluns 165.600 metres cúbics de combustible a la terminal valenciana de Sagunt

València espera un carregament de gas de la russa Gazprom procedent del Camerun
2
Es llegeix en minuts

Diumenge vinent arriba al port de Sagunt un metaner de l’empresa estatal russa Gazprom procedent del Camerun amb gas natural liquat (GNL). El barco descarregarà dilluns 165.600 metres de combustible a la terminal valenciana.Des del 2019, segons revela ‘El periódico de la energía’, Espanya no comprava gas natural liquat al Camerun. La clau és que el negoci s’està fent amb la firma estatal russa, únic gestor de GNL al Camerun.

Malgrat les crides de la Unió Europea per reduir la compra de gas i petroli als russos, Espanya ha augmentat en les últimes setmanes la quantitat de gas que compra a Rússia fins a nivells que no es veien des del desembre. En concret, Espanya compra a Rússia 300 milions d’euros de gas al mes. La majoria entra pel port de Bilbao, però en aquest cas arriba a València.

El barco amb la càrrega en direcció al port de Sagunt es diu Energy Intelligence (segons es pot comprovar en la previsió d’escales de l’Autoritat Portuària de València) i té una capacitat de fins a 174.000 metres cúbics de combustible. El metaner, que ve pràcticament ple, procedeix del port de Kribi al Camerun i quan descarregui tornarà a Kribi. El barco es troba ara mateix al nord de les Canàries, segons les dades del posicionador Vasselfinder.

L’empresa estatal russa és l’única gestora de GNL al país africà

La càrrega de l’Energy Intelligence se suma a la de tres vaixells de GNL més que Espanya ha comprat directament a Yamal LNG, la principal terminal de gas natural liquat russa. Naturgy té firmat des del 2018 un contracte de subministrament a llarg termini (fins al 2041) amb la societat Yamal LNG, un consorci integrat a un 50% per la russa Novatek. Aquesta companyia explota un jaciment situat a la península de Yamal, a Sibèria, considerat el gran rebost de gas.

Notícies relacionades

Rússia és el quart proveïdor de gas natural més gran a Espanya, amb el 8,58% de les importacions –davant el 40% de la resta de la Unió Europea–. Algèria és el principal subministrador de gas a Espanya a través del gasoducte Medgas i de metaners que transporten el GNL a plantes de regasificació com la de Sagunt. Itàlia està mirant de substituir les seves importacions de gas de Rússia per les de combustible algerià.

El Govern va assegurar ahir que la situació d’Itàlia «no és comparable» amb la d’Espanya respecte a la dependència del gas de Rússia i va reafirmar que Algèria és «un soci estratègic» i que es té garantit el subministrament del país africà. El 44,91% del gas que importa Espanya procedeix d’Algèria. En roda de premsa després del Consell de Ministres, la portaveu del Govern i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, va assenyalar ahir que la dependència d’Itàlia del gas natural de Rússia és de prop del 40%, mentre que la d’Espanya amb prou feines se situa en un 8%, amb referència a l’acord al qual s’havia arribat ahir pel país transalpí amb Algèria per augmentar en un 40% les seves compres de gas.