Guerra cibernètica

Rússia, el país que pateix més robatoris de dades

Un informe de ciberseguretat assenyala que més de 3,5 milions d’usuaris russos s’han vist afectats per atacs informàtics, probablement com a conseqüència de la seva invasió d’Ucraïna

  • Segueix en directe l’última hora del conflicte a Ucraïna

  • 2021, l’any de més inseguretat informàtica

Rússia, el país que pateix més robatoris de dades
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La invasió d’Ucraïna està tenint conseqüències directes per a la privacitat dels russos. Rússia és el país que més robatoris de dades ha patit des de començament d’any amb més de 3,5 milions d’usuaris afectats. Així ho indica un informe de la firma de ciberseguretat Surfshark publicat aquest dimecres.

El document assenyala que els russos són una cinquena part de totes les víctimes de violació de dades d’àmbit mundial. El nombre de comptes russos que han vist com terceres parts hi accedien i filtraven informació tan sensible com targetes de crèdit, números de telèfon i contrasenyes diverses s’ha disparat fins a un 11%.

Tot i que correlació no implica causalitat, tot apunta que aquestes xifres són a causa de la guerra desplegada per Moscou contra el seu país veí. El 25 de febrer, un dia després que el Kremlin activés l’atac, el col·lectiu descentralitzat de ‘hackers’ Anonymous va declarar la «guerra cibernètica» contra Rússia. Va seguir una onada d’atacs cibernètics llançats des d’ordinadors de tot el món contra infraestructures estatals russes i els ciutadans d’aquest país. Una estratègia que s’ha accelerat des d’aleshores. I és que al març es van vulnerar un 136% més de comptes que al febrer.

Aquest dimecres, Anonymous ha assegurat haver robat fins a 495.000 correus electrònics secrets de l’empresa Technotec, que dona servei a empreses energètiques russes com Rosneft i Gazprom.

Auge d’atacs cibernètics contra Polònia

Al contrari, l’informe de Surfshark apunta que la filtració de dades privades a Ucraïna s’ha reduït un 67% en els primers mesos del 2022. Així, el país sota setge militar rus ha passat de ser el vuitè país del món més vulnerat a finals de l’any passat a ocupar la posició número 15.

Notícies relacionades

Crida especialment l’atenció Polònia, que ha passat a ocupar el tercer lloc de la llista amb 961.000 usuaris afectats pel robatori de dades personals, un augment del 514% en relació amb el primer trimestre del 2021. La companyia de ciberseguretat assenyala que això es deu a l’onada d’atacs ’phishing’, que es fan passar per tercers actors legítims –com bancs i altres empreses– per enganyar la víctima i instal·lar un virus en el seu sistema. Aquestes dades robades poden ser utilitzades després per fer xantatge.

El segon país més castigat són els Estats Units, amb 2,49 milions d’usuaris afectats, tot i que el seu impacte s’ha reduït un 47%. Espanya, per la seva banda, ocupa la posició número 16: del gener al març s’han violat les dades de poc més de 187.000 internautes, unes xifres que suposen un descens del 70%. Es constata així que el país no està patint, de moment, l’amenaça d’atacs cibernètics russos que havia previst.