Guerra a Ucraïna

Ucraïna demana abandonar Lugansk, Donetsk i Khàrkiv davant l’ofensiva russa

L’Exèrcit rus ha anunciat l’intent final per a la presa de la ciutat portuària després que vencés el termini perquè les forces ucraïneses deposin les armes i abandonin l’urbs

4
Es llegeix en minuts

La vice primera ministra d’Ucraïna, Irina Veresxuk, ha demanat aquest dimecres als residents de Lugansk, Donetsk i Khàrkiv que abandonin aquests llocs davant la possibilitat d’una nova ofensiva russa després de ser expulsats de Kíiv i Txerníhiv.

«És necessari perquè la població estarà sota foc i amenaça de mort. Ells no podran fer res i nosaltres no podrem ajudar perquè serà gairebé impossible aturar el foc. És necessari evacuar mentre existeixi aquesta possibilitat», ha assenyalat Veresxuk en un comunicat.

Veresxuk ha explicat que les forces militars ucraïneses desplegades en aquestes regions han començat a donar la veu d’alerta als residents i ha volgut tranquil·litzar la població assegurant que el Govern «està fent tot el possible per garantir que s’organitzi l’evacuació».

En aquest sentit, ha advertit la població que «han d’estar preparats» per a una nova escalada de les hostilitats per part de Rússia.

«La retirada de les tropes ocupants de les regions de Kíiv i Txerníhiv no va ser un gest de bona voluntat abans de la pròxima ronda de converses, com intenten presentar els funcionaris russos», sinó una mostra «de la voluntat de ferro del nostre Exèrcit, del Govern i de tot el poble ucraïnès», ha emfatitzat.

Aquest dimecres s’ha conegut també l’obertura d’onze nous corredors humanitaris, alguns des de la ciutat de Mariúpol a la de Zaporíjia i també des de Berdiansk a Zaporíjia, des d’on es van contractar autobusos per sortir de la regió, informa Ukrinform.

L’ofensiva de Rússia

Els principals esforços militars russos se centren ara en preparar una ofensiva per establir un control total sobre el territori de les regions ucraïneses de Donetsk i Lugansk, a l’est del país, i Mariúpol, al sud, segons l’últim informe de l’Alt Comandament de l’Exèrcit ucraïnès.

Aquest informe, emès en el 42è dia de la invasió russa d’Ucraïna, indica que les tropes russes continuen l’ofensiva cap a Izíum, una ciutat situada al riu Donetsk, a la província de Khàrkiv, així com cap a Sloviansk i Barvínkove, també a la mateixa província, que segons els analistes són ciutats clau en l’ofensiva russa cap a Donetsk i Lugansk, les autoproclamades repúbliques de l’est d’Ucraïna.

«En la direcció de Donetsk, l’enemic està mirant de millorar la posició tàctica de les seves unitats i continua fent operacions d’assalt en algunes àrees», diu l’informe.

L’Alt Comandament ucraïnès es refereix també a la situació a l’assetjada ciutat de Mariúpol, un port estratègic del sud a la vora del mar d’Azov fortament bombardejat i on viuen sense serveis bàsics, segons Ucraïna, més de 150.000 persones.

«Els intents d’assaltar Mariúpol no s’aturen. Els defensors de la ciutat van mantenir una heroica defensa durant més de 40 dies i van refrenar les aclaparadores forces dels invasors russos», ha assenyalat l’Alt Comandament ucraïnès.

L’Exèrcit rus va anunciar dimarts l’ofensiva final per a la presa de la ciutat portuària després que vencés el termini perquè les forces ucraïneses deposin les armes i abandonin l’urbs en direcció al territori controlat per Kíiv.

La batalla per Mariúpol continua

Els russos continuen colpejant la ciutat de Mariúpol fent servir artilleria i força aèria i «les forces ucraïneses sembla que estan sostenint una resistència organitzada en algunes parts de la ciutat», diu per la seva part l’última anàlisi de l’Institut per a l’Estudi de la Guerra.

Segons l’anàlisi d’aquest institut nord-americà, les forces russes van continuar posicionant-se per continuar la invasió a l’est i al sud d’Ucraïna, després d’haver abandonat l’atac a Kíiv i «redistribueixen algunes de les forces de combat retirades de Bielorússia a Rússia».

«Però és probable, segons l’anàlisi, que les unitats russes que es van retirar de Kíiv no recuperin l’eficàcia de combat durant algun temps», diuen.

«Les operacions ofensives russes al sud-est d’Izíum cap a Sloviansk van continuar en petita escala i van aconseguir un progrés limitat. Rússia encara no ha intentat agrupar grans concentracions de forces en aquest eix, sinó que continua enviant grups tàctics de batallons individuals per avançar pel seu compte», segons l’anàlisi d’aquest institut.

Més ajuda militar dels EUA

Els Estats Units han aprovat un nou paquet de 100 milions de dòlars –91,7 milions d’euros– en ajuda militar especialitzada en defensa per a Ucraïna davant l’ofensiva militar russa, iniciada el 24 de febrer. «He autoritzat 100 milions de dòlars per satisfer una necessitat urgent de sistemes antiblindatge addicionals per a les forces d’Ucraïna», ha assegurat el secretari d’Estat dels Estats Units, Antony Blinken, en el seu perfil oficial de Twitter.

En concret, el nou paquet inclou míssils antitancs ‘Javelin’, míssils antiaeris ‘Stingers’ i vehicles aeris no tripulats, tal com va avançar dilluns el portaveu del Pentàgon, John Kirby.

D’aquesta manera, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha «delegat» en el secretari d’Estat nord-americà «l’autoritat de les Forces Armades del país» per ordenar la «retirada» de fins a 100 milions de dòlars en articles i serveis de defensa per «donar assistència a Ucraïna», tal com recull un comunicat de la Casa Blanca.

Notícies relacionades

Aquesta autorització és la sisena retirada d’armes, equips i subministraments dels inventaris del Departament de Defensa per a Ucraïna des d’agost del 2021 i s’afegeix als 300 milions de dòlars en assistència militar anunciats l’1 d’abril.

«El món està commocionat i horroritzat per les atrocitats comeses per les forces russes a Butxa i a tot Ucraïna. Les forces ucraïneses continuen defensant valentament el seu país i la seva llibertat, i els Estats Units, juntament amb els nostres aliats i socis, es mantenen ferms en recolzament de la sobirania i la integritat territorial d’Ucraïna», ha dit Blinken, tal com recull un comunicat.