Guerra a l’Est

Von der Leyen i Borrell es reuniran amb Zelenski aquesta setmana a Kíiv

Serà la primera visita dels representants europeus a Ucraïna des que va començar la invasió russa

  • La invasió russa, en directe

  • La Comissió Europea estudia com a «opció» prohibir el carbó i el petroli de Rússia

Von der Leyen i Borrell es reuniran amb Zelenski aquesta setmana a Kíiv

AFP / JOHN THYS

2
Es llegeix en minuts
EFE

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i l’alt representant de la UE per a la Política Exterior, Josep Borrell, viatjaran aquesta setmana a Kíiv per reunir-se amb el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, segons ha anunciat aquest dimarts l’Executiu comunitari.

«La presidenta Von der Leyen i l’alt representant Josep Borrell visitaran aquesta setmana Kíiv per trobar-se amb el president [d’Ucraïna] Volodímir Zelenski abans de l’esdeveniment ‘Aixeca’t per Ucraïna’ de dissabte a Varsòvia», ha publicat a Twitter el portaveu cap de la Comissió Europea, Eric Mamer. D’aquesta manera, l’Executiu comunitari ha confirmat una informació avançada pel primer ministre eslovè, Janez Jansa.

Es tracta de la primera visita que faran Von der Leyen i Borrell a Ucraïna des que es va iniciar la invasió russa del país ucraïnès el 24 de febrer. Aquesta trobada es produirà després que la Unió Europea hagi acusat el Kremlin de perpetrar crims de guerra a Butxa, als afores de Kíiv. Després de 29 dies d’ocupació russa, en aquesta ciutat s’han trobat desenes de cadàvers de civils a terra, alguns dels quals lligats de mans i que havien rebut un tret al cap.

Aquestes actuacions, que han rebut la qualificació de crims de guerra per part d’Ucraïna, la UE, els Estats Units i algunes oenagés, han portat la Unió Europea a començar a preparar un nou paquet de sancions contra Moscou, en el qual s’estudia com a «opció» prohibir les exportacions de carbó i petroli russos, tot i que hauran de comptar amb el suport dels Vint-i-set.

Visites europees a Kíiv

D’aquesta manera, el viatge de la presidenta de la Comissió i el vicepresident i coordinador de la Política Exterior de la UE es produirà dies després que la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, es reunís divendres passat a Kíiv amb Zelenski. «Valor, força, determinació. Amb Zelenski a Kíiv. ¡Visca Ucraïna!», va tuitejar Metsola des de la capital ucraïnesa amb una foto en què donava la mà a Zelenski, vestits tots dos amb samarretes verdes de màniga curta i amb banderes d’Ucraïna i de la Unió Europea de fons.

Abans, el 15 de març, els primers ministres de Polònia, Mateusz Morawiecki; Eslovènia, Janez Jansa, i la República Txeca, Petr Fiala, es van desplaçar junts a Kíiv, on també es van reunir amb Zelenski per il·lustrar el seu suport a la resistència contra la invasió russa.

Notícies relacionades

Aquell mateix dia, el comissari europeu de Medi Ambient, Virginijus Sinkevicius –la seva dona és ucraïnesa–, es va desplaçar breument a Ucraïna, en el que fins ara havia sigut la primera incursió en guerra a Ucraïna d’algun membre del col·legi de comissaris europeus.

Tant Von der Leyen com Borrell tenen previst intervenir aquest dimarts davant el Parlament Europeu, reunit en sessió plenària a Estrasburg (França).