Seqüeles d’un conflicte

La ferida de la guerra de les Malvines continua oberta 40 anys després

  • La Junta Militar argentina dirigida pel general Leopoldo Galtieri va arrossegar el país a una guerra que va durar 74 dies i que va suposar una gran derrota per al país sud-americà

  • Molts dels soldats que hi van participar a penes sabien disparar, alguns es van suïcidar després, d’altres esperen que la justícia condemni els oficials que els van portar a la guerra.

La ferida de la guerra de les Malvines continua oberta 40 anys després

REUTERS/Roman von Eckstein

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Les Malvines són una nafra oberta en el teixit social argentí. Encara resulta molt difícil elaborar el que va passar aquella tardor de 1982. El 2 l’abril d’aquell any, una dictadura en fallida va fugir cap endavant. Tres dies després d’haver reprimit amb acarnissament una gran protesta social, va recuperar les illes que estaven en mans de la Gran Bretanya des de 1833. La Junta Militar no va creure llavors en una possible resposta militar per part de Londres més enllà de l’actoral bravata del general Leopoldo Galtieri, home fort llavors de la dictadura, que va ser aplaudida per una multitud: «Si volen venir que vinguin, els presentarem batalla». La guerra va començar un mes després, l’1 de maig. El conflicte amb la Gran Bretanya i l’OTAN va durar 74 dies. El règim es va desfer a trossos i va obrir les portes de la transició democràtica. Quatre dècades més tard, els traumes de la guerra segueixen a flor de pell en un país on el relat de l’«amputació territorial» és compartit per bona part de la societat.

«Vam voler recuperar-les i vam anar a la guerra», va explicar el Ministeri de Defensa a través d’un vídeo. «Vam omplir la plaça d’himnes i cançons». La derrota va provocar després la disgregació d’un col·lectiu unit. «Ens vam destrobar». Aquesta explicació del Govern peronista no fa més que esquivar el nucli dur d’aquella experiència, definida pel filòsof León Rozitchner el 1982 com el pas de la «guerra bruta» (la repressió il·legal que va provocar milers de desapareguts) a la «guerra neta». Les Malvines són un problema encara no resolt de l’última dictadura. Preval, d’acord amb Rozitchner, la dificultat a «mirar-se la cara al mirall» d’aquells dies. «Només aquesta irresponsabilitat col·lectiva no assumida després converteix els fets històrics en mers cataclismes naturals que ens deixen inermes». O, com ha assenyalat l’historiador Vicente Palermo, es tracta d’«un enorme problema dels argentins amb nosaltres mateixos». 

Federico Lorenz, autor de Malvinas. Una guerra argentina, afegeix sobre això: «Si la societat civil i l’Estat han assumit en forma creixent determinats deutes amb el passat, no es pot dir el mateix en relació amb la guerra». Els fets a l’Atlàntic sud han quedat ancorats en una «sèrie de simplificacions». Aquesta narrativa es va construir «amb força» a partir del 15 de juny de 1982, el dia després de la rendició davant les forces britàniques. La guerra es va reduir llavors a una aventura en què van morir soldadets que a penes sabien disparar, cosa que, demarca Lorenz, «va ser fatalment certa», però no acaba d’explicar aquells dos mesos i mig de bullícia a les ciutats que coincidien amb els preparatius del Mundial de futbol d’Espanya. La revista esportiva El Gráfico va arribar a imaginar una final entre l’Argentina i Anglaterra que guanyava l’equip de Diego Maradona (cosa que passaria realment el 1986). La transmissió del debut argentí contra Bèlgica, un dia abans de la rendició, alternava els comentaris del partit amb els comunicats de guerra.

Una història de silencis

El lapidari Informe Rattenbach, escrit per prestigiosos especialistes pocs mesos després de la conflagració, és encara una peça exemplar del mutisme postbèl·lic. Aquesta comissió va arribar a recomanar la pena de mort per a Galtieri i els seus sequaços. El text mai va ser degudament publicat. El silenci ha sigut acceptat pels successius governs democràtics: quatre dècades més tard no se n’ha escrit tampoc una història «oficial».

Els reclams argentins de les illes van acompanyar el segle XX. El desacord va passar diferents etapes. El 16 de desembre de 1965, l’ONU, en la seva resolució 2065, va establir que hi havia una situació colonial i convidava les parts a resoldre el litigi sobre la base d’una negociació. Les Nacions Unides consignaven, a més, que havien de ser tinguts en compte els interessos dels habitants de les illes, i no els seus desitjos, cosa que excloïa el criteri de la lliure determinació en aquest específic cas. L’última dictadura militar va tirar per la borda aquests avenços, diuen diferents especialistes.

Notícies relacionades

L’operatiu militar a les illes es va proposar produir un esdeveniment capaç d’asseure la Corona a la taula de negociacions. Galtieri i la Junta creien que l’assessoria contrainsurgent de l’Argentina a l’Amèrica Central obligaria els Estats Units, presidits llavors per Ronald Reagan, a mantenir-se neutrals en el conflicte. Mai va contemplar, d’altra banda, l’eventualitat d’una resposta militar de Margaret Thatcher, que s’enfrontava a fortes convulsions socials. L’acció de la dictadura va oferir als conservadors un salconduit per esquivar la crisi interna i guanyar legitimitat política.

Des de 1984, represes les relacions diplomàtiques, els successius governs democràtics van oscil·lar entre la seducció, el prudent acostament i la intransigència amb Londres. No ha canviat res en el litigi sobirà. Les illes han prosperat a través del negoci petroler i la pesca. L’Argentina, en canvi, és molt més pobra i desigual que fa 40 anys. Molts excombatents es van suïcidar. D’altres esperen que la justícia condemni els oficials que els van torturar a les illes.

Temes:

Argentina