Conflicte internacional

El Pentàgon assegura la retirada de les tropes russes de Txernòbil

Els Estats Units estimen que es tracta d’un «reposicionament» en direcció a Bielorússia

El Pentàgon assegura la retirada de les tropes russes de Txernòbil
1
Es llegeix en minuts
France Presse

Les forces russes van començar a retirar-se de les instal·lacions de l’extinta central nuclear de Txernòbil, després de prendre’n el control des del primer dia de la invasió, el 24 de febrer, ha afirmat aquest dimecres un alt funcionari de Defensa dels Estats Units.

L’exèrcit rus va començar a retirar-se de l’aeroport de Gostomel, al nord-oest de Kíiv, i «Txernòbil és una altra zona on estan començant a reposicionar algunes de les seves tropes, sortint, allunyant-se de les instal·lacions de Txernòbil i entrant a Bielorússia», ha afirmat el funcionari. «Creiem que estan marxant, però no puc dir-los que se n’han anat tots», ha afegit.

L’Agència Internacional d’Energia Atòmica (AIEA) ha deixat, des del 9 de març, de rebre dades en viu de Txernòbil, i diumenge passat va manifestar la seva preocupació per la falta de rotació de personal a la planta des del 20 de març.

Mobilització russa

L’aeroport militar Antónov, a Gostomel, va ser atacat per forces russes el 25 de febrer, un dia després de l’inici de la invasió d’Ucraïna.

El portaveu del Pentàgon, John Kirby, va indicar que «menys del 20%» de les forces russes l’avanç de les quals sobre Kíiv va ser impedit per la resistència ucraïnesa estan «començant a reposicionar-se en direcció a Bielorússia.

«Estimem que s’estan ressituant a Bielorússia. No en tenim un nombre exacte, però aquesta és la nostra estimació preliminar», va afegir durant una conferència de premsa, i va assenyalar que cap de les unitats semblava abandonar els voltants d’Ucraïna.

Notícies relacionades

«Si els russos parlessin seriosament sobre la desescalada, perquè això és el que afirmen, els enviarien a casa. Però això no és el que estan fent», va assenyalar el portaveu.

Desastre del 86

El reactor número 4 de la planta va explotar el 1986, i va provovar el pitjor desastre nuclear civil de la història. Els altres tres es van tancar gradualment després del desastre, l’últim el 2000.