Sense contratemps

Rússia porta de tornada l’astronauta de la NASA Mark Vande Hei en la nau ‘Soiuz’

  • El nord-americà, que feia 355 dies que era a l’Estació Espacial Internacional, ha aterrat al Kazakhstan malgrat els dubtes d’un possible abandonament

  • Última hora de la guerra a Ucraïna

Rússia porta de tornada l’astronauta de la NASA Mark Vande Hei en la nau ‘Soiuz’

Bill Ingalls

2
Es llegeix en minuts

Rússia ha complert la seva promesa de no abandonar el nord-americà Mark Vande Hei a l’Estació Espacial Internacional. Tal com estava previst inicialment, el veterà astronauta de la NASA ha tornat a la Terra aquest dimecres a bord del coet rus ‘Soiuz’ amb els astronautes Anton Xkaplerov i Piotr Dubrov.

La nau ha aterrat sense contratemps a l’estepa del Kazakhstan. Les imatges retransmeses en directe per l’agència espacial de Rússia (Roscosmos) mostren els tripulants arribant a terra kazakh en bones condicions amb l’ajuda d’un paracaigudes.

Tensió entre Washington i Moscou

Després d’esclatar el conflicte a Ucraïna, la creixent tensió política entre els Estats Units i Rússia va posar en dubte la cooperació espacial dels dos països. En les últimes setmanes, diverses declaracions de Dmitri Rogozin, responsable de Rocosmos, han fet saltar les alarmes per l’amenaça d’una possible caiguda de l’Estació Espacial Internacional com a resultat de les sancions econòmiques imposades a Rússia.

Diversos mitjans van parlar llavors de la possibilitat que Rússia deixés el nord-americà Mark Vande Hei –que havia de tornar a la nau russa ‘Soiuz’– a l’Estació Espacial Internacional, incomplint així el calendari pactat. Informació que l’agència espacial russa va desmentir.

Cal destacar que els problemes entre les dues potències no han compromès la relació dels companys de missió. Xkaplerov va declarar ahir abans de tornar que «la gent té problemes a la Terra, però en òrbita, som una tripulació». A la qual cosa va afegir que «l’EEI és un símbol d’amistat i cooperació».

Una vegada s’ha conegut l’exitosa tornada, Vande Hei s’ha convertit en l’últim astronauta nord-americà a volar a l’Estació Espacial Internacional en una nau espacial russa, ja que durant l’últim any els EUA han enviat els seus astronautes a bord de naus ‘Crew Dragon’, desenvolupades per l’empresa nord-americana SpaceX.

Xifres rècord

Notícies relacionades

Vande Hei va arribar a l’Estació Espacial Internacional el 9 d’abril del 2021 i ha passat 355 dies en l’òrbita terrestre baixa, trencant el rècord anterior entre astronautes de la NASA que ostentava el ja retirat Scott Kelly per 15 dies.

El rècord de permanència mundial en una única missió, no obstant, continua sent per al rus Valeri Poliakoz, que va tornar a la Terra després de 437 dies a l’Estació Mir el 22 de març del 1995.