Guerra d’Ucraïna

Alerta europea contra l’explotació de refugiats ucraïnesos

S’activa la plataforma Empact contra la delinqüència organitzada sobre aquest col·lectiu

Alerta europea contra l’explotació de refugiats ucraïnesos

EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Els cossos policials espanyols compartiran informació amb la policia de la resta de la Unió Europea i de Moldàvia sobre vulnerabilitats, delictes i vigilància del contingent de refugiats de la guerra d’Ucraïna que ha sortit del seu país i s’escampa pel continent. La finalitat és prevenir l’acció de les màfies de tràfic de dones i menors per a l’explotació sexual, així com les xarxes de traficants de mà d’obra esclavitzada.

Per a això activaran un mecanisme extraordinari d’Europol, la xarxa Empact d’intel·ligència sobre crim organitzat. Les seves sigles corresponen a la denominació Plataforma Multidisciplinària Europea contra les Amenaces Delictives. La seva activació suposa la mobilització de recursos no només de l’Europol, sinó també dels agents d’informació de Frontex i l’escola de Policia Cepol.

Activar l’Empact va ser un dels acords presos aquest dilluns en la reunió del consell de ministres de l’Interior a Brussel·les, sobre la qual ha informat aquest diari. El titular espanyol d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va defensar en aquest fòrum la necessitat de «lluitar de manera coordinada contra tots els fenòmens delictius que puguin aprofitar-se de la crisi ucraïnesa».

Complert el primer mes de guerra, sovintegen per Europa les alertes per riscos de comissió de delictes contra els refugiats, entre els quals avisos concrets d’intents de captació –seduïdes o per força– de dones ucraïneses desplaçades. A l’estació de tren de València el fenomen es va fer palès el 18 de març. Dues refugiades nouvingudes entre un grup de 90 desplaçats van ser abordades per una dona que es feia passar per voluntària de la Creu Roja, i que va intentar emportar-se-les.

Estudi específic

Els 27 països de la UE miraran d’elaborar un protocol comú d’intel·ligència anticrim per protegir els ucraïnesos, després d’haver obtingut, a més, «un compromís extraordinari de Moldàvia» per fer arribar als socis de la Unió la seva informació policial sobre el contingent. D’un estudi específic sobre els problemes de seguretat dels refugiats ucraïnesos es desprendrà el que els agents de l’Europol anomenen PAO (Pla d’Acció Operatiu) i també, els pròxims dies, una instrucció de la Secretaria d’Estat de Seguretat als cossos policials espanyols.

En el desenvolupament d’aquesta ordre s’inclourà, a nivell operatiu, una vigilància especial sobre agressors ucraïnesos que busquen víctimes ucraïneses. De fet, segons les fonts consultades, els delictes de tràfic i explotació sobre un determinat col·lectiu nacional solen tenir com a autors els compatriotes de les víctimes. No obstant, a Espanya –quart receptor europeu d’emigrants ucraïnesos, 125.000 –en el que Grande-Marlaska anomena «la primera diàspora» d’aquell país– la colònia ucraïnesa és, de les d’Europa de l’Est, la que menys incidència deliqüencial mostra.

Les unitats antitràfic de la Policia i la Guàrdia Civil ja estan desplegades en passos fronterers i nodes de transport, com va avançar aquest diari. L’any passat, els especialistes d’aquests dos cossos policials van portar a terme 409 operacions, amb un saldo de 716 detinguts i 738 dones alliberades, segons informen fonts d’Interior.

Notícies relacionades

El ministeri espanyol té «contacte continu», diuen les mateixes fonts ministerials, amb l’ambaixada d’Ucraïna a Madrid per a detalls de seguretat, per exemple, com la supervisió de l’arribada de menors no acompanyats. De cada cas es demana validació de la legació diplomàtica.

Hi ha, a més, sempre que és possible, un fil directe amb la viceministra de l’Interior del govern ucraïnès, Mari Hakovian. La número dos del departament va ser una figura clau perquè les forces de seguretat ucraïneses obrissin un passadís al comboi que va evacuar l’ambaixada d’Espanya a Kíiv el 24 de febrer, dia de l’inici de la invasió russa del país.