Guerra d’Ucraïna

Papers falsos, tràfic, usura i explotació sotgen els refugiats ucraïnesos

Interior mobilitza els seus especialistes en aquests delictes en els nodes de transport i comissaries

Papers falsos, tràfic, usura i explotació sotgen els refugiats ucraïnesos

M. Inclusión

5
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Poques situacions hi ha de més vulnerabilitat que la d’una dona sola fugint d’una guerra en un país estrany: potser la d’una dona sola que fuig d’una guerra en un país estrany... amb nens a càrrec. I més encara si aquesta dona és anciana.

El Ministeri de l’Interior ha posat en alerta «tota mena d’especialistes» policials per extremar l’atenció sobre possibles delictes contra l’allau de refugiats que ha començat a arribar a Espanya, confirmen fonts del departament que dirigeix el ministre Fernando Grande-Marlaska.

Dels tres milions i mig de desplaçats que han sortit d’Ucraïna fugint dels míssils de Vladímir Putin, el 79% són dones i menors. Vigilar els llops que envolten aquest ramat és l’objectiu de les unitats de prevenció del tràfic de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil. Agents d’aquesta especialitat, «estan desplegats des del principi d’aquesta crisi en els punts més calents», indiquen fonts d’Interior.

Aquests punts són els passos fronterers, les estacions de tren i d’autobús i els aeroports. Els nodes importants de transport són llocs d’aguait per als que busquen carn fresca per a bordells, treballadores barates per a tota mena de serveis, menors o persones disposades a desfer-se dels estalvis o l’ajuda que portin en un moment d’especial tribulació.

Papers a 250 euros

Papers a 250 eurosEl perill ja va despuntar a Alacant fa cinc dies. Els que sotgen els ucraïnesos desvalguts poden ser audaços, fins i tot a la porta de les comissaries. El 24 de març rondaven les cues davant les seus de la Policia Nacional a la ciutat. Eren dues russes, mare i filla. Venien a les víctimes els papers d’estada a Espanya en un tràmit molt més ràpid, quan qualsevol refugiat ucraïnès té garantida la protecció temporal per espai d’un any prorrogable a tres.

Les dues russes havien recaptat 5.000 euros amb la seva estafa quan les van detenir. Es dirigien en rus a la gent que feia cua al matí, la majoria nouvinguts en viatges particulars. Segons fonts de l’operació, deien a les víctimes que treballaven per a la policia espanyola i que els tràmits serien molt més ràpids si pagaven. El preu del seu servei: 250 euros per adult i 150 per nen.

La major part (64%) dels adults de nacionalitat ucraïnesa que estan arribant i regularitzen la seva situació tenen estudis universitaris, segons dades del Ministeri d’Inclusió, i poden evitar caure en estafes barroeres. Però no estan exempts de les trampes més sofisticades: les dues dones russes havien treballat com a traductores en una empresa subcontractada per la Policia i els jutjats i se sabien bé el tràmit de regularització.

Compte amb Llevant

Compte amb LlevantNo només es cometia estafa a la cua dels refugiats, sinó també coacció. Algunes víctimes han explicat a la Policia que quan s’adonaven de l’engany quan Interior els donava gratuïtament els documents i llavors demanaven a les russes que els tornessin els diners, elles els amenaçaven d’anul·lar el tràmit de regularització dient-los que podien cancel·lar els seus nous papers.

No és casualitat qque hagi ocorregut a Alacant no és casual. Madrid i Barcelona, on dijous ja s’havien concedit 6.407 proteccions temporals, són llocs clars de vigilància. Però sobretot ho és –indiquen fonts de la Guàrdia Civil– l’eix València-Alacant-Múrcia, on van a parar molts refugiats ucraïnesos de més dels 3.881 ja protegits per Espanya, a la recerca del caliu d’una nombrosa població de compatriotes establerta allà.

No només els nodes de transport són lloc de vigilància. Els agents de l’Oficina d’Asil i Refugi del Ministeri de l’Interior també han d’estar atents per obtenir-ne informació. Els seus especialistes, en les converses que mantenen amb les persones nouvingudes per als tràmits de regularització, han de detectar detalls que evidenciïn si han sigut objecte d’estafes, préstecs o reclutament de bandes organitzades per al tràfic i l’explotació laboral.

Policies nerviosos

Policies nerviososL’obtenció d’informació preventiva a Hongria, Polònia, Eslovàquia, Romania i sobretot Moldàvia està sent molt difícil, per exemple sobre el fenomen dels prestamistes, perquè les unitats de documentació de les seves policies estan desbordades. L’èxode d’ucraïnesos porta un ritme de 60.000 persones per dia, però hi ha hagut dates, com el 6 i 7 de març, que entraven en territori Schengen gairebé 300.000 ucraïnesos diaris.

Alguns dels solidaris espanyols que han acudit en iniciatives particulars a recollir refugiats a Cracòvia, Varsòvia i zones poloneses pròximes a la frontera amb Ucraïna han experimentat, fins i tot desagradablement, el creixent nerviosisme de les policies locals a causa de l’afluència de possibles traficants de persones o simples usurers aprofitant-se del desemparament de les viatgeres.

«Les oenagés desconfiaven de nosaltres i hi havia militars que controlaven l’accés al camp de refugiats», relata José Miguel Fúnez, un dels organitzadors de la caravana de 33 taxis de Madrid que van anar a Varsòvia per recollir refugiats fa dues setmanes. «Però no ens van demanar la documentació i fora del camp hi havia centenars de persones que buscaven transport», afegeix.

Aquest detall preocupa molt les fonts consultades en les forces de seguretat. Aquest detall i les diverses accepcions que té: no només preocupen els delictes que es puguin cometre contra els refugiats. També l’aprofitament del caos de la guerra per a altres infraccions. La Policia Nacional té acreditat que les màfies russes tenen documentació ucraïnesa falsificada.

Agents d’aquest cos van detenir al setembre, a l’aeroport del Prat, un «lladre en llei», o líder mafiós rus, buscat per la justícia del seu país des que el 2020 es va escapar d’un jutjat on l’havien portat a declarar. El van agafar a Barcelona, quan intentava entrar a Espanya utilitzant un passaport fals d’Ucraïna. Segons va informar la Policia, venia per dirigir la seva banda en aquest país mantenint l’anonimat.

Perill en la fase 2

Perill en la fase 2L’estafa per papers o l’abús pel transport són els dos principals enganys que poden patir els ucraïnesos en aquesta primera fase del seu refugi a Espanya. Però aviat s’obrirà la segona fase, «quan siguin capaços de viure sols i necessitin ajuda per pagar-se un lloguer o per treballar...», expliquen al Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social, que organitza el sistema espanyol d’acollida.

En aquell moment creixerà el perill del tràfic «si aquestes persones, sobretot les dones, no tenen una bona cobertura per a les seves despeses», adverteixen les fonts de la Guàrdia Civil consultades.

Notícies relacionades

És un altre escenari i la seva vigilància correspon a l’institut armat i als Mossos i ‘ertzaines’ en el món rural i les urbanitzacions. Oksana Peresadko, mitjancera russa d’operacions immobiliàries a la Costa Blanca, ja ha detectat intents d’explotació: «Em ve gent espanyola que em pregunta si conec noies ucraïneses que vulguin treballar a les seves cases, com a internes –explica–. I per menys del sou mínim, és clar.»

Experts de la Guàrdia Civil indiquen cinc nínxols on l’explotació és probable: les escoles bressol de granges i finques, les quadrilles de jornalers, els reforços per hores per a paletes, la cura particular d’avis i el manteniment en jardins i urbanitzacions.