Tensió bèl·lica a l’Est

Rússia anuncia que redueix la seva ofensiva i es concentra a «alliberar» el Donbass

Moscou assegura que ja ha completat la primera fase de la seva operació militar

Ucraïna llança una contraofensiva a les localitats pròximes a Kíiv

  • Guerra Rússia-Ucraïna: últimes notícies, en directe

  • Un mes de guerra

Rússia anuncia que redueix la seva ofensiva i es concentra a «alliberar» el Donbass

AFP / FADEL SENNA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Rússia va realitzar divendres un anunci inesperat a l’assegurar que la primera fase de la seva operació militar a Ucraïna està pràcticament completada i que ara es concentraran a «alliberar» la regió del Donbass. «Els principals objectius de la primera fase de l’operació s’han aconseguit. Les capacitats de combat de les forces ucraïneses s’han reduït de manera important i això permet [...] concentrar la majoria dels esforços en l’objectiu principal: l’alliberament del Donbass», ha manifestat l’adjunt al cap d’estat major rus, Serguei Rudskoi.

Rudskoi també ha admès que en la invasió han mort 1.351 militars russos i 3.825 han resultat ferits des de l’inici de l’ofensiva el 24 de febrer. La nova xifra és gairebé tres vegades més alta que la que va oferir el Ministeri de Defensa rus el 2 de març, que ascendia a 498 de caiguts en combat. Mentrestant, els morts al bàndol ucraïnès superarien els 14.000, segons Rudskoi. Ucraïna, al seu torn, comptabilitza els morts a les files russes en més de 16.100 soldats.

En el comunicat de guerra més important ofert per la part russa, aquest alt càrrec de Defensa ha assegurat que les tropes del Kremlin han bloquejat Kíiv i Txerníhiv al nord d’Ucraïna, Khàrkiv a l’est, Sumi al nord-est i Mikolaiv al sud. També va informar que la regió de Kherson, al sud, i la major part de la de Zaporíjia, al sud-est, estan sota el seu control.

Negativa de Kíiv

No obstant, les autoritats ucraïneses han negat que Rússia hagi aconseguit bloquejar Kíiv i Txerníhiv. És més, afirmen que el seu Exèrcit ha iniciat una contraofensiva a la regió de la capital i han destacat que els principals combats amb les forces russes se centren a les localitats de Berixevka, Hostómel i Irpín. «Estem mantenint les línies i llançant contraofensives a la regió de Kíiv», ha assenyalat l’assessor del Ministeri de l’Interior ucraïnès, Vadim Denissenko. Així, ha recalcat que les tropes ucraïneses han matat més de 300 militars russos i han destruït 12 carros de combat, 10 vehicles blindats i diversos avions durant l’últim dia, segons ha recollit l’agència de notícies UNIAN.

Notícies relacionades

En aquesta línia, Oleksí Arestóvitx, un dels assessors de Volodímir Zelenski, va ressaltar que dels 12.000 soldats russos presents als voltants de Kíiv, 3.000 s’havien rendit i 4.000 havien quedat aïllats. «L’ofensiva està gairebé aturada i té problemes amb el proveïment de material, combustible, municions i altres tipus de material», ha asseverat Arestóvitx en una publicació a Facebook. Les ciutats d’Izíum, Màrinka i Mariúpol són els «únics» escenaris on Rússia «enfoca els seus esforços», va afegir.

El Ministeri de Defensa del Regne Unit ha coincidit amb l’anàlisi de Kíiv i va assegurar divendres que les tropes ucraïneses han aconseguit recuperar territori 35 quilòmetres a l’est de la capital en el marc de diversos «contraatacs». «Les forces russes estan caient per unes línies de subministrament massa extenses», ha dit en un comunicat. Londres ha ressaltat que «és probable» que les forces russes «continuïn intentant empènyer les seves tropes» cap a l’aeròdrom de Hostómel, al nord-oest de Kíiv, segons ha recollit l’agència alemanya de notícies DPA. Finalment, ha manifestat que «els problemes logístics i la resistència ucraïnesa» estan alentint els intents de Rússia d’envoltar la ciutat de Mikolaiv (sud).