Crisi diplomàtica pel Sàhara

El Govern espanyol sospesa la reobertura de fronteres amb el Marroc per al final de Ramadà

Espanya reprèn preparatius per a l’operació Pas de l’Estret i agilitza les obres al pas de Ceuta

El Govern espanyol sospesa la reobertura de fronteres amb el Marroc per al final de Ramadà

JJF

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

La nova etapa en les relacions amb el Marroc ressuscita l’operació Pas de l’Estret, els preparatius de la qual ja estan en ment dels seus responsables en Transports i Interior en aquest costat de la frontera. De moment, «només a nivell d’esbós», comenten en un dels ministeris incumbits, però ja és una de les primeres conseqüències de la reactivació de relacions diplomàtiques, que porten fonts de la Seguretat de l’Estat a treballar amb la previsió d’una reobertura de les fronteres de Ceuta i Melilla aquesta primavera.

No obstant, s’està pendent del que digui el Marroc, que encara no ha comunicat res sobre l’operació, adverteixen les mateixes fonts. Sigui com sigui, les obres de remodelació del passadís fronterer d’El Tarajal, a Ceuta, que tants retards han patit, ara s’han d’accelerar davant la previsió de molta feina en aquest punt clau de connexió de l’Àfrica amb Europa.

La firma contractista ja ha sigut advertida. L’operació Pas de l’Estret –OPE–, és el trànsit anual més important d’estrangers per la península, 3,3 milions de persones i 760.215 vehicles comptats el 2019.

Expectació a la frontera

L’anunci d’una nova etapa en les relacions amb el Marroc no ha agafat per sorpresa Interior i altres departaments implicats, on des de fa un mes s’esperava «un gest important», apunta una de les fonts consultades, sense precisar-ne el contingut. El «gest» –fins i tot a costa de cedir en l’acceptació tàcita d’una marroquinitat del Sàhara Occidental– ha suscitat una gran expectació a Ceuta i Melilla per la proximitat de la reobertura de la frontera després de dos anys acabats de complir de tancament, primer per part del Marroc i després també per Espanya, sempre atribuït per Rabat i Madrid a la pandèmia.

Que s’esperava alguna cosa respecte al Marroc dona una idea també d’altres previsions. El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ja tenia preparat, almenys deu dies abans de l’anunci del govern marroquí divendres passat, un lloc web de servei de l’Autoritat Portuària de la Badia d’Algesires i el port d’aquesta ciutat gaditana per a l’operació Pas de l’Estret 2022. La pàgina ja és navegable, però només hi ha la carcassa, sense informació operativa a les caselles.

Hi ha dates a «l’esbós» espanyol per a l’OPE del 2022 –com altres anys, entre el 15 de juny i el 15 de setembre–, però no hi ha encara data anunciada de reobertura de la frontera. Fonts de la Seguretat de l’Estat a les dues ciutats africanes coincideixen a avançar que no haurà de ser abans del viatge a Rabat del ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, previst per abans del començament del Ramadà, el 2 d’abril. I totes les fonts consultades a la península i al continent africà donen per bo el final del Ramadà, el 2 de maig, com a calendari més creïble de reobertura, si bé cap confirma converses amb el Marroc en aquest sentit i la reobertura podria avançar-se parcialment.

En el BOE continua regnant l’última pròrroga del tancament; es va publicar el 26 de febrer. Va ser una ordre ministerial d’Interior sobre «restricció temporal de viatges no imprescindibles des de tercers països a la Unió Europea» per «raons d’ordre públic i salut pública amb motiu de la crisi sanitària». Aquesta ordre en va prorrogar una primera, del juliol del 2020, que declarava «el tancament, amb caràcter temporal, dels llocs terrestres habilitats per a l’entrada i la sortida d’Espanya a través de les ciutats de Ceuta i Melilla».

El tancament està oficialment en vigor fins a les 24 hores del 31 de març, diu el Butlletí Oficial. Tot i que, des de la tardor, les pròrrogues que sobre aquesta oclusió fronterera dicta el ministre Fernando Grande-Marlaska porten un afegitó: «Sense perjudici de la seva eventual modificació per respondre a un canvi de circumstàncies».

Pas en obres

L’OPE del 2022 presenta una nova incògnita: la reacció d’Algèria. Un 10% dels transeünts amb destí a un descans al seu país són ciutadans de l’estat magribí que acaba de cridar el seu ambaixador a consultes després del gir d’Espanya davant el Marroc. L’administració espanyola de moment no exclou preparatius al port de València per pluralitzar les opcions de pont marítim cap a Alger, descarregant així Algesires i Almeria.

A Interior no li interessa una reobertura immediata de fronteres, ja que el principal punt d’accés a territori espanyol per terra està en obres. Són treballs marcats per retards de força major. L’11 de març del 2020 va començar la primera fase la contracta de Garuba Obras y Servicios, que va haver de parar immediatament pel confinament. Es tractava de crear, consolidar i asfaltar un nou passadís, ensostrar-lo per evitar l’exposició al sol de vianants i policies, i sobretot de reforçar els reixats metàl·lics, la debilitat dels quals ja va detectar el 2018 un informe de la firma inspectora d’infraestructures SGS.

Notícies relacionades

Ara està en marxa la tercera fase, a càrrec d’Eiffage Energía, amb 470.426 euros de pressupost. Falten per instal·lar uns pilons que emergeixen del terra per parar allaus de cotxes, un sistema ‘antigrimpa’ als reixats i, entre altres mesures de frontera intel·ligent, un sistema de reconeixement facial.

La tercera fase va arrencar amb la previsió de finalitzar al juny, però una reobertura de la frontera al maig, diuen fonts de la Seguretat de l’Estat a Ceuta, donarà l’oportunitat de provar totes les instal·lacions abans que sigui una riuada d’estiuejants marroquins d’anada i tornada la que posi a prova la instal·lació.