Guerra d’Ucraïna

Biden reforça els llaços amb Europa davant la guerra d’Ucraïna abans del viatge a Brussel·les i Varsòvia

El president dels EUA parla amb Macron, Scholz, Draghi i Johnson sobre «les tàctiques brutals de Rússia» i suma a la seva agenda europea una reunió amb Duda a Polònia

  • Tota la informació de la guerra d’Ucraïna, en directe

Biden reforça els llaços amb Europa davant la guerra d’Ucraïna abans del viatge a Brussel·les i Varsòvia
2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El president dels Estats Units, Joe Biden, continua reforçant els llaços amb Europa per fer un front comú davant la guerra llançada per Rússia a Ucraïna i per buscar «respostes coordinades» davant aquesta agressió del Kremlin. Diumenge, la Casa Blanca va anunciar que el mandatari viatjarà divendres a Polònia, on mantindrà una reunió amb el president, Andrzej Duda.

La trobada a Varsòvia, on la qüestió dels refugiats promet tenir un lloc destacat a l’agenda, arribarà després que Biden participi a Brussel·les, dijous, en una cimera d’emergència de l’OTAN, una reunió del G-7 i una cimera del Consell Europeu. En aquestes trobades, segons la Casa Blanca, s’abordaran els «esforços transatlàntics per imposar costos econòmics a Rússia, donar recolzament humanitari als afectats per la violència i lidiar amb altres reptes relacionats amb el conflicte».

Conversa a cinc bandes

L’aliança i el diàleg obert amb líders europeus ha format part de l’estratègia de Biden fins i tot abans que comencessin a caure les bombes i míssils sobre Ucraïna i abans també que les tropes russes envaïssin el país. I aquest dilluns, abans del viatge, Biden ha reforçat aquesta imatge d’unitat mantenint una conversa telefònica amb el president francès, Emmanuel Macron, el canceller alemany Olaf Scholz i els primers ministres d’Itàlia, Mario Draghi, i el Regne Unit, Boris Johnson.

En aquesta trucada, segons ha informat la Casa Blanca, els cinc líders han mostrat les seves «serioses preocupacions sobre les tàctiques brutals de Rússia a Ucraïna, incloent els atacs a civils». També han remarcat el «continu suport a Ucraïna», tant a través d’assistència de seguretat «als valents ucraïnesos que estan defensant el seu país de l’agressió russa» com d’assistència humanitària a milions d’ucraïnesos que han fugit de la violència. També han «revisat esforços diplomàtics recents per recolzar l’intent d’Ucraïna d’arribar a un alto el foc».

Refugiats

Els detalls del viatge a Polònia «encara s’estan tancant» i es donaran a conèixer aquest dimarts, segons ha informat la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, que ha recordat una vegada més que el mandatari no té previst visitar Ucraïna.

Un dels objectius de Biden en el seu cara a cara amb Duda a Varsòvia serà, segons la portaveu, «agrair-li els esforços i la feina que Polònia i els líders polonesos han fet per acollir refugiats i ajudar-los a assentar-se per ara» al país.

Notícies relacionades

La qüestió dels refugiats serà central en les converses i Biden podria escoltar les trucades a accelerar el procés d’acollida als Estats Units d’ucraïnesos que tenen familiars als EUA.

De moment Psaki ha assegurat que l’Administració nord-americana ja té «negociacions internes» per dilucidar què més pot fer Washington per ajudar aquests refugiats, i no només intensificant l’ajuda humanitària. Segons ha dit, el Departament d’Estat ja està treballant tant amb la Unió Europea com amb l’agència per als refugiats de les Nacions Unides. «Estan valorant si hi ha ucraïnesos que no estan segurs a Europa i per qui reassentar-se als EUA és una opció millor», ha dit.