Guerra a l’est d’Europa

Parir sota les bombes a Ucraïna

L’agència France Presse passa una nit amb les dones parteres en la maternitat de Mikolativ

3
Es llegeix en minuts

Les imatges del bombardeig a l’hospital pediàtric i maternal de l’hospital de la ciutat de Mariúpol han fet la volta al món. Imatges que han anat acompanyades de notícies esquinçadores, com la que anunciava la mort de la dona embarassada que tothom va poder veure mentre era evacuada en una llitera enmig de la destrucció.

Moltes altres dones, en maternitats de tot el país, viuen amb gran angoixa els moments que en condicions normals haurien de ser de màxima felicitat. Perquè la vida para i sota les bombes, continuen naixent criatures. L’agència France Presse ha passat una nit a la maternitat de Mikolaiv, ciutat pròxima a Odessa. Aquest és el relat.

Són les sis de la tarda i el sinistre so de la sirena s’eleva sobre Mikolaiv. Molt tranquil·les, amb les mans posades als inflats ventres, les dones baixen lentament els dos pisos que condueixen al soterrani de la maternitat N. 3 d’aquesta ciutat ucraïnesa sotmesa a foc rus.

En silenci, s’instal·len als llits, disposats en una habitació amb terra de terra. Han arribat a la maternitat fa només dos o tres dies, però ja hi estan acostumades. Set dones estan a punt de donar a llum en una ciutat sobre la qual, sobtadament, s’ha abatut la guerra.

Natalia Reznikova, una pèl-roja d’uns 30 anys espera el seu tercer fill, un altre nen més. «No tinc por. Només reso per no haver de donar a llum al soterrani» explica, abans de baixar al refugi.

En una altra habitació, tres dones s’han instal·lat amb els nadons nounats. Entre elles Natalia i la seva petita María, la seva primera criatura, nascuda fa menys de 24 hores. Abans de l’alerta, la jove mama, esgotada però radiant amb la bata blau elèctric, tornava a l’habitació, sostinguda pel seu company Oleksander. «Som uns pares feliços», somriu la jove parella. Natalia diu que va tenir sort: no va haver de donar a llum a la sala de part condicionada al soterrani.

Els metges han intentat que aquesta sala sigui el més càlida possible. Dos llits amb estreps, un sofà i un tranquil·litzador aquari. Alina Bondarenko, una jove que ja comença a tenir contraccions, és en aquesta habitació, amb el seu company. «En temps de pau els lampistes i els tècnics utilitzaven aquest espai. Fa quatre o cinc dies, hi va haver dues dones que van donar a llum simultàniament en aquesta sala» relata el metge en cap de la maternitat, Andri Hribanov, que recorda de manera commovedora els pesos dels nounats: «5,18 kg i 5,4 kg».

Mariúpol en la ment

Durant les alertes i els bombardejos, si no hi ha temps per fer baixar les dones al soterrani, el part es produeix al passadís del departament d’obstetrícia, «entre dos murs» perquè «és una miqueta més segur» explica el Dr Hribanov. La sala quirúrgica, per als naixements complicats o les cesàries, està instal·lada al quart pis de l’edifici, «però és molt perillós, perquè necessitem llum però ens convertim en un objectiu», afegeix, i es congratula que dels 49 parts des de l’inici de la guerra, només hi va haver tres cesàries.

Gairebé la meitat de les 49 dones van haver de donar a llum al soterrani des del 24 de febrer. En efecte, Mikolaiv és escenari de violents enfrontaments ja que les forces russes volen que caigui aquesta ciutat abans de prosseguir cap al gran port de Odessa, a 130 km més a l’oest a la costa del mar Negre.

«El departament de Salut ens havia aconsellat col·locar una gran creu vermella al sostre de la maternitat, però hem vist tot el que passa, no es respecta cap convenció» explica el Dr Hribanov recordant el bombardeig de l’hospital de Mariúpol

‘Pretty woman’

El corredor del soterrani de la maternitat, atapeït de pòsters de nadons, serveix també de refugi per als habitants del barri, persones grans, dones, nens, i fins i tot un gos. Quan s’aixeca l’alerta, una hora més tard, tothom torna a pujar. Inclosa l’Alina, la jove pacient que, esperen els metges, pugui evitar el soterrani.

Notícies relacionades

A les vuit de la tarda, nova sirena, i nou descens al soterrani. Però els metges han decidit que l’Alina, que ja té contraccions, es quedarà a dalt. Malgrat les alertes, la nit sembla tranquil·la.

A la sala de part del segon pis, se sent el seu marit comptar per a ella, entre les contraccions. La jove es manté en silenci, i el metge, un home de rostre bondadós, posa música. Mylène Farmer. Sting. I «Pretty Woman» quan neix el nadó, la petita Snijana.