Crisi Rússia-Ucraïna

Ucraïna és «un dels llocs del món on la comunitat jueva millor es desenvolupa»

Ucraïna és «un dels llocs del món on la comunitat jueva millor es desenvolupa»

MARC MARGINEDAS

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Tot just creuar el llindar de la sinagoga Txabad d’Odessa, salta a la vista que corren temps de vaques grasses per a la comunitat jueva local. El local és ampli, cuidat i confortable, la sala d’oració està neta com una patena, i la planta superior, on hi ha un menjador per a persones necessitades i té l’oficina el rabí Avraham Wolfe, diverses secretàries teclegen amb insistència ordinadors i gestionen les visites del seu superior religiós. El despatx està flanquejat per una cuidada llibreria amb exemplars de la Torà i fins i tot relíquies bibliotecàries de gran valor.

Tot i que insisteix que no vol parlar de política ni entrar en controvèrsies amb ningú, Wolfe no dubta quan se li pregunta si hi ha discriminació contra la seva comunitat a Ucraïna, un país que, segons el president rus Vladímir Putin, té al capdavant un Govern de «nazis». «Odessa és un dels llocs del món on la comunitat jueva es pot desenvolupar millor; comptem amb dues escoles bressol, dues escoles per a menors, dues escoles de secundària, una universitat on estudien 140 alumnes, tres sinagogues...», enumera.

Notícies relacionades

L’atac de les forces russes contra Ucraïna ha pertorbat al màxim la vida dels 35.000 jueus censats en aquest port ucraïnès del mar Negre, però no més que a la resta dels ucraïnesos. «El percentatge dels membres de la nostra comunitat que ha volgut ser evacuat és el mateix que de la resta dels ciutadans», assegura, donant a entendre d’aquesta forma que cap membre de la comunitat hebrea tem cap pogrom o repressió després de la invasió per un exèrcit que suposadament ve a «desnazificar» el país. «Tinc un absolut respecte pel president, els ministres i l’alcalde; aquest, quan s’ha de reunir amb mi, fins i tot ve aquí a la sinagoga», emfatitza Wolfe.

Pregàries al matí

A la planta baixa, Igor Oks, de 41 anys, amb el cap tapat per untallit, un xal de llana, i els corresponents tellifin al front i el bíceps, les dues capsetes de cuir amb rotllos de pergamí amb versos de la Torà, dos estris especials per a la pregària del matí, acaba les seves pregàries i carrega contra el líder del Kremlin, amb paraules molt més directes que el rabí, per parlar d’Ucraïna en els dies previs a la invasió russa com un país on la ultradreta i el feixisme campen al seu aire. «Putin menteix; s’acaba d’aprovar una llei que converteix en un delicte criminal qualsevol manifestació d’antisemitisme», respon l’Igor, indignat, en un acadèmic rus. Més que com un exèrcit salvador, per la seva doble condició de jueu i russoparlant, l’Igor culpa les tropes del país veí per haver fet reviure els traumes dels seus ancestres durant la Segona Guerra Mundial, una part important dels quals va morir durant l’ocupació nazi. «He hagut d’evacuar la meva família a Romania», assegura.