Guerra a Ucraïna

Rússia tanca Instagram per permetre l’odi contra soldats russos

Moscou busca qualificar el gegant de les xarxes socials d’«extremista» per permetre les crides a la violència en context bèl·lic

  • Seguiu en directe l’última hora sobre la invasió russa d’Ucraïna

  • Reportatge multimèdia: dues setmanes de guerra entre Moscou i Kíiv

Rússia tanca Instagram per permetre l’odi contra soldats russos
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Rússia bloquejarà l’accés a Instagram. El Kremlin ha anunciat aquest divendres la seva decisió poques hores després d’obrir un cas criminal contra Meta, propietat d’aquesta xarxa social i de Facebook, per la seva decisió de permetre als seus usuaris publicar contingut d’odi en contra dels soldats russos o desitjant la mort del seu president, Vladímir Putin. «Després de la sol·licitud de l’oficina del fiscal general, l’accés a Instagram queda restringit a Rússia», ha comunicat el regulador de les telecomunicacions rus, Roskomnadzor.

El Comitè d’Investigació de Rússia ha explicat aquest divendres que ha obert una investigació contra l’empresa nord-americana «a causa de les crides il·legals a l’assassinat de ciutadans russos per part d’empleats de l’empresa nord-americana Meta».

L’agència Reuters va destapar aquest dijous que l’empresa matriu de Facebook, Instagram i WhatsApp havia modificat les seves polítiques internes de moderació del contingut d’odi per permetre temporalment comentaris violents en contra dels soldats russos i de Putin o del president bielorús, Aleksandr Lukaixenko.

La instigació a l’odi contra civils russos o presos de guerra, va confirmar després Meta, continuarà estant prohibida a les seves plataformes. Aquesta permissivitat s’aplicarà a nou països: Rússia, Ucraïna, Polònia, Estònia, Letònia, Lituània, Eslovàquia, Hongria i Romania.

La tercera xarxa social més popular

Però la pressió del Kremlin contra Meta no cessa aquí. La Fiscalia General de Rússia també ha presentat una moció davant els tribunals per qualificar la companyia de Mark Zuckerberg com una organització extremista. Això suposaria la prohibició total de les seves operacions al país, cosa que es traduiria en el bloqueig a unes de les xarxes socials més utilitzades pels ciutadans russos. Instagram és la tercera més popular, és utilitzada pel 59% dels usuaris.

Notícies relacionades

WhatsApp, també propietat de Meta, quedaria exclosa d’aquest bloqueig al ser considerada una eina de comunicació, no d’informació, segons ha explicat l’agència RIA Novosti. WhatsApp és l’aplicació de missatgeria instantània més popular de Rússia, i copa gairebé el 60% d’aquest mercat al país.

«Donada l’existència d’elements formals dels delictes definits a la part 2 de l’article 205.2 del Codi Penal rus [propaganda terrorista] i en l’apartat A de la part 2 de l’article 282 del Codi Penal rus [instigació a l’odi i a l’enemistat amb amenaça de violència], els materials han sigut dirigits al Comitè d’Investigació rus per a la possible obertura d’una causa penal», ha explicat la Fiscalia.