Risc de catàstrofe atòmica

Vídeo | Així ha sigut l’atac a la central nuclear de Zaporíjia, a Ucraïna

  • Una pluja de projectils han impactat en diferents punts de les instal·lacions, fins que s’ha declarat un incendi

  • Seguiu en directe les últimes notícies sobre la guerra Rússia-Ucraïna

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els atacs de les tropes russes no cessen. El president Vladímir Putin ja ha avisat que no pensa cessar l’ofensiva i en les últimes hores ha sigut el torn d’una de les centrals nuclears més grans d’Europa, la central de Zaporíjia, al sud-est del país. En les primeres imatges que han arribat del bombardeig es pot veure la pluja de projectils que cauen sobre les instal·lacions, fins que un impacta sobre un edifici i aquest s’incendia.

El ministre d’Energia d’Ucraïna, Herman Galustxenko, ha advertit que el món està al caire de la catàstrofe nuclear més gran en la història de l’ús pacífic de l’energia atòmica després de l’atac. El portaveu de la central nuclear atacada, un dels 15 reactors amb què compta el país, ha confirmat que els bombardejos russos sobre la zona haurien incendiat la planta i hi hauria perill d’una amenaça nuclear. «Hi ha una amenaça real de perill nuclear a la planta d’energia nuclear més gran d’Europa», ha destacat.

«És una guerra d’aniquilació, d’aniquilació de la humanitat i del nostre planeta. La seguretat nuclear no preocupa a l’enemic», va remarcar el ministre. Va afegir que Ucraïna des de fa dies advertia a l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA) el perill que suposa la guerra llançada per Rússia contra Ucraïna.

Vigilància de la radioactivitat

Notícies relacionades

El foc, que ha inclòs una superfície de 2.000 metres quadrats, ha sigut apagat a la 06.20 hores (04.20 GMT), ha precisat el DSNS a la seva pàgina de Facebook. L’immoble sinistrat es troba fora de la planta, en què segons les autoritats ucraïneses els nivells de radioactivitat estan dins dels rangs normals.

L’1 de març, l’Agència Internacional de l’Energia (AIEA) va perdre el contacte amb les estacions de monitoratge radiològic automàtiques ubicades a la ciutat, que és l’emplaçament nuclear més gran d’Ucraïna. Allà allotgen sis dels 15 reactors. Especialistes ucraïnesos miren de determinar la causa de la pèrdua de la transferència de dades de la central nuclear de Zaporíjia i de restablir-la. A més, l’AIEA ha aprovat una resolució en què condemna la presa de diverses centrals nuclears ucraïneses per part de les forces russes.