La situació a l’enclavament de Dorohusk és crítica

A punt del col·lapse a la frontera de Polònia amb Ucraïna: «No deixen d’arribar nens i dones»

No deixen d’arribar cotxes i autocars des de diversos punts d’Ucraïna

A punt del col·lapse a la frontera de Polònia amb Ucraïna: «No deixen d’arribar nens i dones»
2
Es llegeix en minuts

«Sisplau, deixin clar al món que qui s’està bolcant a ajudar els refugiats ucraïnesos és el poble polonès, no el nostre govern».

Ho adverteix la Justyna, propietària d’una ‘food truck’ que ha deixat de vendre menjar a Polònia per venir amb la seva furgoneta a Dorohusk, a la frontera amb Ucraïna.

La situació en aquest enclavament és crítica. No deixen d’arribar cotxes i autocars des de diversos punts d’Ucraïna. Segons l’ONU, uns 350.000 ucraïnesos han abandonat el seu país en els últims dies escapant-se de la guerra. La major part acaben refugiats en aquest poble fronterer de poc més de 500 habitants. 

A la frontera, diversos parades d’ajuda humanitària. El més demanat és menjar, però també articles de primera necessitat com bolquers, compreses o ossets de peluix. «Això és perquè la majoria són dones i nens. Intentem que els petits no s’assabentin del que està passant», resumeix l’Anna, la copropietària de la ‘food truck’ que reparteix gratis cafè, sandvitxos i salsitxes.

«Als homes no els deixen sortir. Alguns van intentar colar-se als autocars, però els militars ucraïnesos els van treure a empentes, perquè els homes menors de 60 anys tenen prohibit sortir», lamenta la Nadia, ucraïnesa de 30 anys amb una nena de 6 i un marit en la guerra del qual no sap res des de fa dos dies. «El seu telèfon no funciona», resumeix plorant mentre la seva filla, aliena a tot, tria un dels ossets de peluix que els polonesos han donat. 

El clima sembla donar treva. La temperatura és de 3 graus sota zero, però llueix el sol i no està nevant. «Això pot canviar aviat. Si comença a nevar hi haurà més problemes», assenyala el Pawel, un electricista de Lublin (a 100 quilòmetres de Dorohusk) que també ha deixat aquests dies la seva feina per venir a ajudar.

Notícies relacionades

Els ucraïnesos són conduïts a un vell palauet del poble de Dorohusk, que fins ara era utilitzat per realitzar actes culturals i que ara s’ha convertit en un improvisat camp de refugiats. Un lloc que es troba a punt del col·lapse. Mentrestant, els autocars no deixen d’arribar a la frontera i les autoritats poloneses temen que la situació es desbordi.

Els voluntaris polonesos, mentrestant, continuen arribant a la frontera, abandonant les seves cases i els seus llocs de treball. «Tots sabem per aquí com són els russos. Per això venim a ajudar. Però deixeu clar, sisplau, que això ho està fent el poble polonès. Del govern no en sabem res», conclou la Justina