Decret firmat

¿Què és la llei marcial d’Ucraïna?

  • La nova norma imposa restriccions més dures i limita les llibertats de moviment i expressió als ucraïnesos, entre altres mesures

¿Què és la llei marcial d’Ucraïna?
2
Es llegeix en minuts

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha firmat aquest dijous el decret per introduir la llei marcial a tot el país, després de l’inici de la invasió militar per part de Rússia. La decisió ha sigut confirmada pel Consell de Seguretat Nacional i Defensa d’Ucraïna.

Aquesta norma imposa restriccions més dures respecte a l’estat d’excepció que estava en vigor des de dimecres. En concret, es limita la llibertat de moviment i expressió, de reunió i manifestació o el dret a la privacitat en les converses, entre d’altres. A més, implica que s’imposa l’estat militar a tot el territori i les funcions civils del país queden en mans de l’Exèrcit. Segons el decret, la llei marcial estarà vigent des de les 5.30 hores d’aquest dijous 24 de febrer i es mantindrà activa durant 30 dies.

A causa de la imposició de la llei marcial a Ucraïna, alguns drets constitucionals i llibertats dels ciutadans que estaven garantits a la Constitució del país quedaran restringits temporalment. A més, hi haurà restriccions eventuals als drets i interessos de les persones jurídiques.

Drets i llibertats restringits

Concretament, es veuran limitats els articles de la Constitució que van del 30 al 34, el 38 i 39, del 41 al 44 i el 53. Aquests apartats de la norma ucraïnesa garantien que qualsevol persona té garantida la inviolabilitat de la seva vivenda, la privacitat en converses telefòniques, per correu i altra correspondència; que ningú podrà patir ingerències en la seva vida personal o familiar, i garanteix la llibertat de moviment i el dret a la llibertat de pensament i d’expressió.

Així mateix, aquests capítols de la Constitució asseguren el dret dels ciutadans a participar en l’administració dels afers de l’Estat, en els referèndums locals i de tot Ucraïna; el dret a reunir-se pacíficament sense armes i fer manifestacions amb notificació prèvia; el dret a disposar i utilitzar els seus béns; dret a treballar, a emprendre i a vaga; així com el dret a l’educació.

Amb la imposició de la llei marcial a Ucraïna, que durarà un mes, tots aquests drets i llibertats queden restringits per a la ciutadania, a causa de l’atac de Rússia a diferents regions al país ucraïnès.

Defensa d’Ucraïna

Segons ha informat el Govern ucraïnès, el comandament militar –juntament amb el Ministeri de l’Interior d’Ucraïna, altres òrgans de l’Executiu i els òrgans d’autogovern local– haurà «d’assegurar les mesures i poders previstos per la llei marcial necessaris per garantir la defensa d’Ucraïna, la seguretat pública i els interessos de l’Estat».

D’acord amb el decret, el Consell de Ministres d’Ucraïna ha de posar en marxa «immediatament» un pla per aplicar i garantir les mesures del règim legal de la llei marcial a Ucraïna, així com proporcionar el finançament adequat.

Notícies relacionades

A més, el Servei Estatal d’Emergència d’Ucraïna –juntament amb les administracions estatals locals i altres òrgans estatals– han de treballar per arribar de forma immediata a un únic sistema estatal de protecció civil –amb subsistemes funcionals i territorials–, perquè estiguin «a punt per al compliment de les tasques en un període especial».

En la mateixa línia, les administracions de Kíev i els òrgans locals d’autogovern han d’establir consells de defensa i oferir assistència al comandament militar per implementar les mesures de la llei marcial.