Guerra a l’est d’Europa

Les llàgrimes dels soldats russos a Ucraïna

L’Exèrcit ucraïnès ha convidat aquest dimecres les mares de militars russos capturats a anar a buscar-los

  • La invasió russa a Ucraïna, en directe

  • Bombardeig sobre Khàrkiv

Les llàgrimes dels soldats russos a Ucraïna

Maxar Technologies / Reuters

2
Es llegeix en minuts

En una guerra es lluiten moltes batalles i la de la propaganda és clau. I en aquesta batalla, els ucraïnesos sembla que s'estan posant al capdavant. Les informacions sobre la baixa moral de l’Exèrcit rus es multipliquen i en un gest que vol demostrar humanitat enfront de la brutalitat de l’invasor, l’Exèrcit ucraïnès ha convidat aquest dimecres les mares de soldats russos capturats a anar a buscar-los a Ucraïna.

Ucraïna afirma haver capturat desenes de soldats russos i hi ha imatges publicades per telèfons mòbils i xarxes socials que mostren a desconcertats joves uniformats sense les armes. Alguns fins i tot apareixen plorant. En un dels vídeos que més circula es veu un grup de civils donant te i menjar a un soldat rus capturat mentre li faciliten un mòbil perquè informi a la seva mare que està bé. Però el jove militar s’enfonsa i comença a plorar.

En altres vídeos es veuen soldats fets presoners denunciant que han sigut «enganyats» i «enviats a la mort» . Altres imatges mostren militars confessant a les seves famílies per telèfon que han comès crims de guerra.

Kíev busca sensibilitzar l’opinió pública russa sobre la invasió obrint una línia telefònica perquè els pares truquin per preguntar sobre el destí dels seus fills al front i saber si estan morts o capturats. El ministeri de Defensa d’Ucraïna té línies telefòniques i correus a través dels quals rep informació sobre russos capturats i ha dit que les mares seran rebudes a la capital si volen recollir els seus fills.

Notícies relacionades

«Vostès seran rebudes i seran portades al lloc on se’ls tornarà els seus fills», va indicar el ministeri. «A diferència dels feixistes de Putin, nosaltres els ucraïnesos no estem fent la guerra contra les mares i els seus fills capturats», ha indicat.

El Ministeri de Defensa de Rússia ha admès aquest dimecres la mort de 498 soldats russos a la guerra, a més de 1.597 militars ferits. La informació, la primera que publica Rússia des que va començar la guerra el 28 de febrer, l’ha donat el portaveu de Defensa rus, Ígor Konaixénkov, en un comunicat. Una xifra que l’Exèrcit d’Ucraïna eleva a 5.850 els militars russos morts en combat .