Guerra a Ucraïna

Ucraïna informa que Rússia està assaltant Kherson

  • El Servei de Comunicacions Especials avisa en el seu compte de Telegram dels moviments de les tropes russes

Ucraïna informa que Rússia està assaltant Kherson
2
Es llegeix en minuts
EFE

L’assalt de Rússia a la ciutat de Kherson, al sud d’Ucraïna, va començar ahir a la nit, segons va informar el Servei Estatal per a Comunicacions i Protecció de la Informació en el seu compte oficial de Telegram. «L’assalt a Kherson ha començat. Segons testimonis, l’enemic avança des de l’aeroport per la carretera de Mikolaiv i l’anella a prop de la planta de refrigeració», va assenyalar.

Prèviament, l’Administració Regional de Kherson, una ciutat de gairebé 300.000 habitants i situada al sud d’Ucraïna, a les ribes del mar Negre i al costat del riu Dniéper, va informar d’una concentració de soldats russos a prop del districte de Shumen. A més, van bloquejar dos carrers i van instal·lar un punt de control, segons la mateixa font. Abans de l’inici de l’assalt, entorn de la mitjanit, l’alcalde de Kherson, Ígor Kolikhaiev, va dir a Facebook que l’Exèrcit rus havia aixecat un punt de control a l’entrada de la ciutat.

També al sud, a Mariúpol, a la vora del mar Negre, el Servei Estatal per a Comunicacions i Protecció de la Informació va afirmar que la ciutat està sota control de l’Exèrcit ucraïnès, però com a resultat de l’atac aeri rus va quedar pràcticament sense subministrament elèctric.

D’altra banda, a Okhtirka, a la regió de Sumy (nord-est), més de 70 militars i civils ucraïnesos van morir en els bombardejos de l’enemic amb llançadores múltiples Grad, segons va escriure el cap de l’Administració Militar Regional de Sumi, Dmitro Zhivitski, a Facebook. «Hi va haver un bombardeig molt fort de la unitat militar a Okhtirka, la unitat militar, desafortunadament, va ser completament destruïda. Més de 70 militars van morir i civils també», va dir, i va informar que també es van produir baixes a les files russes. Segons ell, des de la nit d’aquest 1 de març, la situació al nord de la regió és més o menys estable, però Konotop, a la regió de Sumi també, continua assetjat per l’Exèrcit rus. «Sumi està sota setge, però estem repel·lint els punts de control enemics, alguns grups s’estan obrint pas. Més d’una dotzena d’unitats d’equip enemic han sigut destruïdes avui», va afirmar Zhivitski, que va afegir que els veïns utilitzen còctels Molotov i destrueixen vehicles enemics. També va dir que la ciutat de Lebedin, a la mateixa regió, està assetjada.

Notícies relacionades

Al seu torn, a la regió de Kíev, un projectil disparat per Rússia va arribar a un hospital privat de maternitat, segons el conseller delegat del centre, Adonis, Vitali Guirin, citat per l’agència Ukrinform. Totes les persones han pogut ser evacuades.

A més, un llarg comboi militar rus als afores de Kíev que havia sigut detectat recentment per imatges satel·litàries és més gran del que s’havia pensat inicialment, segons indica l’agència UNIAN. Segons les imatges satel·litàries de Maxar Technologies, que informa regularment sobre la situació militar a Rússia, la columna arriba als 64 quilòmetres i consisteix en carros blindats, artilleria i altres vehicles. Imatges de dilluns van mostrar la columna des de la base aèria Antonov, a uns 30 quilòmetres del centre de la capital.