Guerra a Ucraïna

Rússia ataca Ucraïna | Rússia conquereix la seva primera ciutat però topa amb la dura resistència de Kíev

El Ministeri de Defensa demana als civils que neutralitzin l’ocupant amb còctels molotov

Rússia ataca Ucraïna | Rússia conquereix la seva primera ciutat però topa amb la dura resistència de Kíev

SERGEY BOBOK/AFP

5
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Les tropes russes han entrat aquest divendres a Kíev, la capital d’Ucraïna, només un dia després que Rússia iniciés un atac total contra diversos enclavaments ucraïnesos. «Demanem als ciutadans que ens informin dels moviments enemics, que facin còctels molotov i neutralitzin l’ocupant», va dir el Ministeri de Defensa en un comunicat.

Kíev apareix així com al principal objectiu i peça cobejada a ulls del Kremlin per instal·lar un Govern prorús satèl·lit dels seus interessos. Després s’entreveuen altres propòsits secundaris, com l’establiment d’un corredor terrestre entre les dues repúbliques separatistes del Donbás i la península de Crimea, annexionada ja fa gairebé vuit anys per la Federació Russa. Això és, a grans trets, el que es dedueix dels moviments de tropes russes registrats durant la jornada d’aquest divendres en territori d’Ucraïna, un dia després que Vladímir Putin sorprengués el món iniciant una ofensiva militar contra el país veí llargament anunciada.

Les versions sobre els –supòsits– avenços militars russos varien depenent de les fonts. D’acord amb el portaveu del ministeri rus de Defensa, Ígor Konashenkov, les tropes russes havien aconseguit el control de l’aeròdrom d’Hostomel, a les proximitats de la capital, i van aconseguir tapar la sortida oest i eliminar «dos centenars de nacionalistes ucraïnesos». Fonts del Govern de Kíev, en canvi, afirmen que en aquest lloc s’hi estan registrant violents combats, i no donen res per perdut.

Mentre se succeïen les sirenes antiaèries i les explosions, els habitants de la capital continuaven abandonant la ciutat. Igual que el dia anterior van tornar a veure’s embussos a les artèries de sortida cap a l’oest d’Ucraïna. Alguns com Valeriya, gestora d’un centenar de pisos turístics a Kíev, fins i tot se n’havien anat sense deixar instruccions als seus hostes.

Durant el dia també es van anar multiplicant les informacions no verificables sobre on es trobava el gruix de les tropes russes exactament que avançava cap a Kíev.

El Ministeri de Defensa ucraïnès va afirmar llavors que en un barri del nord de Kíev, Obolonsky, s’havien verificat enfrontaments amb russos. En paral·lel, l’Exèrcit va indicar que havien sigut vistos presumptes equips de sabotatge russos en aquest mateix lloc, a uns 7,5 quilòmetres del centre de Kíev. Però també en aquest cas la informació no es va poder confirmar.

 Per la seva part, Moscou va comunicar que havia bloquejat les sortides a l’oest de Kíev, cosa que ara deixa a l’aire la possibilitat que en els pròxims dies els civils puguin prendre aquesta ruta per intentar fugir de la ciutat, sempre que el bloqueig es mantingui efectiu i eficaç en els pròxims dies.

El màxim responsable de la diplomàcia ucraïnesa, Dmitro Kouleba, ha denunciat els trets de míssils russos que han impactat a Kíev de matinada i que han deixat almenys tres persones ferides. «Horrorosos trets de míssils russos contra Kíev. L’última vegada que la nostra capital va viure una cosa així va ser el 1941, quan va ser atacada per l’Alemanya nazi. Ucraïna va vèncer aquell mal i també vencerà aquest», ha dit Kouleba en un missatge en el seu compte de Twitter.

Rusia ataca zonas residenciales en Kiev.

Des del nord, també segons Moscou, les forces russes han aconseguit el control de la localitat de Chenigor, a uns 150 quilòmetres al nord-est, bloquejant també els accessos a la gran metròpoli ucraïnesa en aquesta direcció i començant a tancar una tenalla entorn d’ella.

 Malgrat que tot està a l’aire, cosa que si es dedueix de les declaracions dels responsables ucraïnesos és que Kíev ja es prepara per als combats, sense descartar fins i tot que fos sotmesa a setge per les tropes ocupants. La zona es troba «en fase de defensa», ha admès l’alcalde, Vitali Klitschko, mentre emetia crides a la població perquè acumulin aigua i aliments, a més d’instar-la a resistir fabricar «còctels molotov». Més de 18.000 armes han sigut entregades als ciutadans.

 Al front sud, tropes russes procedents de l’annexionada Crimea havien sigut vistes avançant pels carrers de Melitópol, localitat a quatre passes del mar d’Azov, el que dona a entendre que les forces ocupants intentaran establir aquest anhelat passadís costaner amb el Donbass, ja en mans de les milícies prorusses. No obstant, es tracta d’un objectiu de moment llunyà, tenint en compte que en el futur hauran d’aconseguir el control de Mariupol i Berdiansk, dues ciutats que se suposen ben defensades.

Notícies relacionades

Enmig del fragor dels combats, que entren ja el seu segon dia, han començat a aflorar les primeres temptatives d’un alto el foc, una mica prematures a jutjar per l’actitud dels dos bàndols. Durant el matí, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha emplaçat al Kremlin a iniciar les converses per a un alto el foc, assegurant al seu torn, en to desafiador, que com més es demorin aquestes, més baixes patirà l’Exèrcit rus. El moviment ha fracassat al poc d’iniciar-se: Rússia proposava que la reunió es fes a Bielorússia mentre que Ucraïna demanava que les negociacions tinguessin lloc a Polònia, cosa que impossibilitava un mínim consens. Kíev considera el Govern de Minsk un aliat del Kremlin, mentre que Moscou fa el mateix amb el de Varsòvia.

 Tampoc semblava tenir eco la crida realitzada pel líder del Kremlin dirigit als militars ucraïnesos a rebel·lar-se i a negociar amb ell independentment de les autoritats del país. Qualificant el president Zelenski i al seu entorn de «banda de toxicòmans i nazis que han pres com a ostatge el poble ucraïnès», Putin va emplaçar els oficials militars ucraïnesos a «prendre el poder» a les seves mans, perquè segons la seva opinió, serà més fàcil negociar «entre vosaltres i jo». Una visió una mica allunyada de la realitat. Perquè si alguna cosa es dedueix de les declaracions dels diferents responsables militars ucraïnesos, és la seva determinació per resistir l’ocupant.