Guerra a l’est

Els ‘hackers’ d’Anonymous declaren la «guerra cibernètica» a Rússia

  • El col·lectiu internacional assegura ser darrere dels atacs cibernètics que han paralitzat les pàgines webs del Kremlin, Gazprom i el canal de televisió rus RT

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La guerra llançada per Rússia amb la invasió militar d’Ucraïna té un nou actor. El col·lectiu descentralitzat de ‘hackers’ Anonymousva declarar aquest dijous estar «oficialment en guerra cibernètica» amb Moscou i es va atribuir l’autoria dels atacs cibernètics llançats contra diverses pàgines web del Govern rus, així com contra el canal de televisió RT, controlat pel Kremlin.

Anonymous és un col·lectiu sense una organització centralitzada ni líders, un grup d’individus coordinats per llançar atacs informàtics. Això, i l’anonimat dels seus membres, fa que sigui molt difícil contrastar amb ells les informacions relacionades. No obstant, aquesta declaració de guerra s’ha llançat des del canal de Twitter que utilitzen des del 2018 i que en les últimes hores ha mostrat el seu recolzament a Kíev i la seva repulsa contra les accions militars del Kremlin.

Aquest col·lectiu de hackers seria darrere de múltiples atacs que han bloquejat o alentit l’accés a les webs del Govern rus, el Ministeri de Defensa i la Duma, el parlament rus. Anonymous també seria responsable d’atacs cibernètics contra el canal rus RT, a qui ha acusat de llançar propaganda favorable a Moscou, així com diverses empreses proveïdores de serveis d’internet, segons informen mitjans anglosaxons. Aquest divendres també han aconseguit paralitzar la web de Gazprom, la companyia més gran de Rússia i gegant del gas.

Notícies relacionades

En el principal compte de Twitter d’Anonymous, amb 6,6 milions de seguidors, el col·lectiu ha explicat que «és inevitable que el sector privat també es vegi afectat» per les agressions informàtiques llançades contra Rússia. Tot i que asseguren que «no pretenen parlar en nom de tot el col·lectiu», asseguren que tots els atacs cibernètics dels que informen són oficials.

«Volem que el poble rus entengui que sabem que és difícil per a ells parlar contra el seu dictador per por de les represàlies. Nosaltres, com a col·lectiu, només volem la pau al món. Volem un futur per a tota la humanitat. Així que, mentre la gent de tot el món destrossa els seus proveïdors d’internet, entenguin que està totalment dirigit a les accions del Govern rus i de Putin», expliquen en un fil publicat a la xarxa social.