Tensió a l’est d’Europa

Putin reconeix com a independents els territoris separatistes prorussos d’Ucraïna i hi envia tropes

  • En un llarg i agressiu discurs televisat, el líder del Kremlin ha assegurat que l’est d’Ucraïna ha sigut tradicionalment part de Rússia

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Rússia reconeix des d’aquest dilluns la independència de les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk, situades a l’est d’Ucraïna. En un llarg i agressiu discurs televisat, el president rus, Vladímir Putin, ha anunciat la mesura, assegurant alhora que aquesta regió del Donbass tradicionalment ha format part de Rússia. «Crec que és necessari prendre una decisió que hauria d’haver sigut adoptada fa temps», ha atiat el líder del Kremlin durant la seva intervenció, d’una duresa inusitada.

La intervenció va ser plena de referències històriques, que es remunten fins i tot a l’Imperi otomà, a més de carregar contra l’OTAN per acostar-se a les fronteres de Rússia. «Si Ucraïna acaba integrant-se a l’OTAN, això serà una amenaça directa contra la seguretat de Rússia». El Kremlin va anunciar després l’enviament de tropes «per mantenir la pau» als territoris separatistes d’Ucraïna.

La Duma Estatal, la Cambra baixa del Parlament rus, en la qual només tenen presència el partit oficialista i forces que no qüestionen les polítiques de Putin, ja havia aprovat una moció fa uns dies en la qual sol·licitava el reconeixement esmentat. Segons un comunicat emès pel Kremlin durant la tarda, abans del discurs, el mandatari rus va informar el president francès, Emmanuel Macron, i el canceller alemany, Olaf Scholz, dels resultats de la reunió del Consell de Seguretat rus, convocat aquest dilluns de forma extraordinari i durant el qual «es va examinar la petició» del seu Parlament, i es va anunciar la intenció de Putin de «firmar el decret respectiu» en «un futur pròxim».

Justificació de Moscou

La presidència russa ha justificat la mesura al·legant la suposada falta de voluntat del Govern de Kíev de complir els termes dels acords de Minsk, subscrits el 2014. «Les autoritats de Kíev no el compliran [l’Acord de Minsk]. A més, ja ho han dit públicament moltes vegades, tant al més alt nivell com al nivell de ministres d’Afers Exteriors i del Consell de Seguretat», va assenyalar Putin.

La maniobra és alguna cosa més que posar sobre el paper una situació que ja existeix de facto des de fa anys. L’economia de Donetsk i Lugansk és completament dependent de la russa, la moneda en circulació és el ruble i Moscou ha repartit centenars de milers de passaports entre els seus habitants, reconeixent-los com els seus propis ciutadans. A més de les paraules difoses per la presidència russa no es parla en cap cas d’annexió dels dos territoris per part de la Federació Russa, com sí que ho va ser la península de Crimea el 2014.

Notícies relacionades

La ruptura dels acords de Minsk, a més, segur que a Kíev serà ben rebuda per molts funcionaris de portes endins. Els pactes, subscrits en un moment d’extrema debilitat en què la mateixa existència de l’Estat ucraïnès estava en qüestió després de l’annexió de Crimea i la rebel·lió al Donbass, obligaven el Govern ucraïnès a concedir un estatus especial a les dues regions, governades per líders prorussos amb línia directa amb Moscou. Tot això era vist per Kíev com una forma que el Kremlin mantingués, per la porta del darrere, influència en la política domèstica ucraïnesa

Malgrat les amenaces de sancions per part dels EUA i la UE, la diplomàcia seguia aquest dilluns un curs paral·lel per mirar de superar la crisi. El ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, va assegurar aquest dilluns abans del discurs de Putin que es reunirà dijous que ve a Ginebra amb el seu homòleg nord-americà, Antony Blinken. Aquest anunci va tenir lloc hores després que transcendís la proposta francesa d’una cimera entre Putin i el president dels EUA, Joe Biden, a què el nord-americà en principi es va avenir sempre que Rússia no envaeixi Ucraïna.