Tensió a l’est d’Europa

Els separatistes prorussos del Donbass ordenen l’evacuació de civils a Rússia

  • Donetsk i Lugansk acusen Kíev de planejar un atac contra els seus territoris

Els separatistes prorussos del Donbass ordenen l’evacuació de civils a Rússia

ALEXANDER ERMOCHENKO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les autoproclamades repúbliques separatistes de Donetsk (RPD) i Lugansk (RPL), a l’est d’Ucraïna, han anunciat aquest divendres el començament d’una evacuació «massiva» de la població a territori rus, davant el temor d’un eventual atac de les forces de l’Estat ucraïnès, que ha negat que tingui plans d’aquest tipus. La situació al Donbass s’està tensant les últimes hores després que aquest dijous els dos bàndols s’acusessin mútuament d’haver trencat l’alto el foc. Un suposat bombardeig dels separatistes va afectar una escola bressol i tres dels seus empleats van resultar-ne ferits, segons va denunciar Kíev.

«A partir d’avui s’ha organitzat una sortida massiva centralitzada de la població a la Federació Russa, primer de dones, nens i gent gran», ha dit el líder de l’RPD, Denís Puixilin, segons va informar l’agència oficial russa TASS. «A fi d’evitar víctimes entre els civils, insto els habitants de la república a marxar el més ràpidament possible a territori de la Federació Russa», ha afirmat, per la seva banda, el líder de l’RPL, Leonid Pàssetxnik. Segons Reuters, estan planejant evacuar 700.000 persones.

Les dues repúbliques separatistes han acordat amb les autoritats russes a la regió fronterera de Rostov llocs de recepció i acollida. Segons el ministre de Situacions d’Emergències, Aleksand Churpian, el president Vladímir Putin ha ordenat concedir una ajuda de 10.000 rubles (uns 114 euros) a cada evacuat.

Violació de l’alto el foc

Kíev i els independentistes prorussos han tornat aquest divendres a acusar-se de violar l’alto el foc. Segons Donetsk, un cotxe bomba va ser explosionat a prop de la seu del Govern al centre de la ciutat. El ministre de Defensa d’Ucraïna, Oleksí Réznikov, ha insistit aquest divendres a la Rada Suprema (Parlament) que el seu Govern no planeja cap acció violenta contra els territoris separatistes, perquè aposta per una solució pacífica al conflicte.

Notícies relacionades

Putin ha posat èmfasi aquest divendres en l’«agreujament de la situació al Donbass» i ha fet una crida a Ucraïna a «asseure’s a la taula de les converses» amb els representants d’aquestes dues regions separatistes. Segons la seva opinió, Kíev «saboteja en la seva essència el compliment dels acords de canvis a la Constitució (ucraïnesa) sobre l’estatus especial del Donbass, les eleccions locals i l’amnistia» als combatents. «En general a Ucraïna es violen sistemàticament els drets humans, a nivell legislatiu es fixa la discriminació de la població rusoparlant», ha dit durant una roda de premsa conjunta amb el president bielorús, Aleksandr Lukaixenko.

El conflicte al Donbass es remunta al 2014, quan el Kremlin va recolzar la sublevació armada de les milícies prorusses.