Crisi Rússia-Ucraïna

Crítiques a Rússia al Consell de Seguretat de l’ONU

  • La reunió, a porta tancada, ha tingut lloc a les 3 de la matinada (hora espanyola) i tres dels convocants són els EUA, França i Regne Unit

Crítiques a Rússia al Consell de Seguretat de l’ONU

EFE

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha celebrat aquest dilluns a la nit una sessió d’emergència per abordar l’escalada de la crisi a Ucraïna després de la decisió de Vladímir Putin de reconèixer les dues zones separatistes. El mes en què Rússia té la presidència de torn de l’òrgan, la reunió, sol·licitada per Ucraïna i per alguns dels països membres del Consell, ha estat dominada per les dures crítiques a Moscou. Després de 90 minuts d’intervencions, s’ha tancat sense més accions que els durs atacs dialèctics, als quals ha llançat un contraatac l’ambaixador rus.

Ha sigut Rosemary DiCarlo, la nord-americana que és sotssecretària general d’afers polítics i consolidació de la pau, qui ha obert la sessió fent-se ressò de la denúncia de l’acció russa feta hores abans pel secretari general de l’ONU, António Guterres. «Les pròximes hores i els pròxims dies seran crítics», ha dit DiCarlo, que ha assenyalat que «el risc de conflicte és real». Tant l’ambaixadora dels Estats Units, Linda Thomas-Greenfield, com la del Regne Unit, Barbara Woodward, han anunciat que els seus països presentaran aquest dimarts noves sancions per, com ha dit la nord-americana, «fer Rússia responsable» del que ha considerat una «clara violació del dret internacional i de la sobirania i integritat territorial d’Ucraïna». I seves han sigut dues de les intervencions més crítiques contra Putin i les seves accions d’aquest dilluns, tant el reconeixement de Donetsk i Lugansk com l’anunci d’enviament de tropes russes a les dues zones per al que el Kremlin ha assegurat que serà «manteniment de la pau». «És un disbarat. Sabem el que són», ha dit respecte a les tropes l’ambaixadora de Joe Biden. També ha acusat Putin de voler «que el món viatgi al passat, a un temps en què els imperis dirigien el món. No és el 1919», ha recordat Thomas Greenfield, que també ha acusat Putin d’estar «posant a prova el sistema internacional, la nostra determinació i veure fins on ens pot empènyer a tots».

Mentre països com Ghana, Albània o l’Índia denunciaven també les accions russes, la Xina, un dels cinc membres permanents i habitual aliat de Rússia al Consell, ha fet una intervenció brevíssima, de poc més d’un minut, i amb un missatge tebi fent únicament una crida a totes les parts a la «contenció». Segons alguns observadors, la pressa amb què s’ha convocat la reunió, i les hores tardanes de la seva celebració, podrien haver influït que no haugés donat temps a la delegació diplomàtica a Nova York a obtenir la guia i aprovació de Pequín per a un missatge més contundent.

Notícies relacionades

L’ambaixador rus, Vassili Nebénzia, ha denunciat per la seva part les declaracions dels altres diplomàtics com un «assalt verbal directe». En la seva intervenció també ha defensat les accions de Putin i ha acusat Occident que fa temps que està armant Ucraïna i que ignora la situació dels habitants del Donbass. «Els esforços conjunts d’Occident a Ucraïna han inflat una bombolla que simplement havia d’explotar», ha denunciat Nebénzia, que ha definit com a «principal objectiu» de la decisió de Putin «protegir i preservar» els habitants del Donbass. «Això és més important que totes les seves amenaces», ha dit. «No permetrem un bany de sang al Donbass».

L’últim a intervenir ha sigut Sergiy Kislitsia, ambaixador d’Ucraïna, que no és un dels 15 membres del Consell, que ha reclamat a Rússia «cancel·lar la decisió de reconeixement» de les dues províncies i «tornar a la taula de negociacions». El representant de Kíev ha declarat que el seu país està «compromès amb una via pacífica i diplomàtica» en què ha promès continuar, però també en to ferm ha dit: «Estem a la nostra terra. No tenim por de res ni de ningú. No devem res a ningú i no cedirem res a ningú». Per acabar, l’ambaixador d’Ucraïna ha assegurat que «l’ONU està malalta, l’ha colpejat el virus propagat pel Kremlin», i ha dit que no sucumbir «dependrà dels membres del Consell». De moment, de l’ONU i d’un Consell en què Rússia té dret de veto, no ha sortit cap acció.