Crisi sanitària global

La policia d’Ottawa fa servir esprai de pebre contra els camioners antivacunes

El Govern de Trudeau ha congelat els comptes bancaris d’alguns sospitosos

La policia d’Ottawa fa servir esprai de pebre contra els camioners antivacunes
3
Es llegeix en minuts

La policia canadenca va utilitzar dissabte esprai de pebre i granades atordidores en un últim esforç per desallotjar la capital després que camions i manifestants ocupessin el centre d’Ottawa durant més de tres setmanes per protestar contra les restriccions de la pandèmia.

Després de posar fi a una part del bloqueig i fer més de 100 detencions divendres, dissabte al matí la policia es va mobilitzar ràpidament per dispersar la part principal del bloqueig davant el Parlament i l’oficina del primer ministre, amb noves detencions.

«Us hem dit que marxeu. Us vam donar temps perquè us en anéssiu. Vam anar a poc a poc i vam ser metòdics, i no obstant us vau mostrar agressius amb els agents i els cavalls», va dir la policia als camioners en un comunicat, publicat a Twitter. La policia també va utilitzar altaveus per advertir la multitud que es dispersés o fes front a una detenció. Alguns dels detinguts dissabte portaven armilles antibales i tenien granades de fum i altres artefactes pirotècnics als seus bolsos i vehicles, segons la policia.

Dissabte, els agents van tornar a trencar les finestretes dels vehicles per detenir les persones tancades a l’interior, però el nombre total de manifestants ha disminuït dràsticament en comparació amb els dies anteriors, quedant un parell de centenars a prop del cordó policial que avançava.

Granades atordidores

Es van escoltar alguns cops forts de granades atordidores, i testimonis de Reuters van veure com algunes persones eren ruixades amb esprai pebre. Els manifestants llançaven pots de fum, segons la policia. Diversos grans camions que porten setmanes aparcats davant el Parlament es van allunyar quan la policia es va acostar a la seva posició. No s’ha fet servir cap gas lacrimogen, va dir la policia.

Molts dels principals organitzadors han sigut detinguts, i pel que sembla alguns han marxat. Acusada pels manifestants de mà dura, especialment a l’enviar la policia muntada a cavall, la policia va dir que no hi havia hagut ferits greus.

«Vam escoltar la seva preocupació per les persones que eren a terra després que els cavalls dispersessin la multitud. Tots els que van caure es van aixecar i es van allunyar. No tenim constància de cap ferit», va dir la policia a Twitter.

Els manifestants volien inicialment que es posés fi als mandats transfronterers de la vacuna covid per als camioners, però el bloqueig s’ha anat convertint en una manifestació contra el Govern i el primer ministre Justin Trudeau. «Aquesta és la nostra última postura... Quan s’acaba, s’acaba i està en mans de Déu», va dir Jeremy Glass, un manifestant de Shelburne, Ontario. «Al final d’això, tots hem de tornar a la unitat i desfer-nos d’aquesta divisió».

Trudeau va invocar dilluns poders d’emergència per donar al seu Govern una autoritat més àmplia per aturar les protestes. Va autoritzar els bancs i institucions financeres a congelar temporalment els comptes dels sospitosos de recolzar els bloquejos, sense la necessitat d’obtenir una ordre judicial.

Congelació de comptes

Els proveïdors de serveis financers han utilitzat els poders d’emergència per congelar almenys 76 comptes amb un total de 3,2 milions de dòlars canadencs (2,5 milions de dòlars dels EUA), va dir dissabte el ministre de Seguretat Pública, Marco Mendicino.

Notícies relacionades

El Govern federal va dir dissabte que proporcionaria fins a 20 milions de dòlars canadencs a les empreses d’Ottawa que han patit pèrdues a causa dels bloquejos. Polítics nord-americans, inclòs l’expresident Donald Trump, han expressat el seu suport als manifestants, igual que el director executiu de Tesla Inc, Elon Musk, que dissabte va respondre a Twitter una dona que li demanava que ajudés els manifestants. «M’agradaria poder ajudar. En aquest moment, sembla que votar en les pròximes eleccions és el remei», va respondre Musk.

Després que les multituds de la protesta es multipliquessin en els tres caps de setmana anteriors, la policia va establir divendres 100 bloquejos de carreteres al voltant del nucli del centre de la ciutat per impedir l’accés de la gent i l’entrada d’aliments i combustible. «Les nostres demandes no són ridícules. Volem que s’eliminin els mandats i els bloquejos», va dir un camioner de Manitoba que només va donar el nom de Gord, i va afegir que ja no pot treballar pels mandats de vacunació transfronterers.