Conflicte a Ucraïna

Múltiples explosions sacsegen la ciutat prorussa de Donetsk

  • Els líders separatistes d’aquesta ciutat i de Lugansk eleven la tensió al cridar a una «mobilització general» de la població

  • Rússia localitza restes d’un projectil al seu territori mentre Kíev i els rebels s’acusen de trencar l’alto el foc

Múltiples explosions sacsegen la ciutat prorussa de Donetsk

REUTERS/Alexander Ermochenko

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest dissabte diverses explosions han sacsejat la ciutat separatista prorussa de Donetsk, a l’est d’Ucraïna, segons informa l’agència Reuters, que cita diversos testimonis. L’origen de les explosions no està clar. I ara per ara no hi ha reaccions ni per part de les autoritats separatistes ni per part del Govern ucraïnès. Les dues parts s’acusen de trencar l’alto el foc. Mentrestant, Rússia, que ha fet maniobres nuclears «estratègiques», ha localitzat restes d’un projectil al seu territori, a prop de la frontera ucraïnesa, segons fonts anònimes citades per les agències russes Interfax i RIA, i obrirà una investigació per determinar-ne l’origen. Seria el segon projectil després que mitjans russos informessin que un projectil ucraïnès havia explotat a la regió de Rostov, a un quilòmetre de la frontera.

L’Exèrcit d’Ucraïna ha informat que aquest dissabte un dels seus soldats ha mort en enfrontaments amb separatistes prorussos. «Com a conseqüència d’un bombardeig, un soldat ucraïnès va resultar ferit de mort pel resquill d’un obús», van afirmar les autoritats militars de l’est d’Ucraïna. Les forces armades d’Ucraïna i els separatistes prorussos s’han tornat a acusar de nous atacs i de violar l’alto el foc en aquesta regió.

Fins aquest dissabte a les 07.00 hores, l’Exèrcit de Kíev va reportar 66 incidents armats, un número particularment elevat, mentre que els rebels del bastió separatista de Donetsk van qualificar la situació de «crítica». El comunicat de Kíev afirma que els rebels van utilitzar obusos prohibits de 82 i 120 mil·límetres en els seus atacs contra localitats en la línia de cara de les regions de Donetsk i Lugansk. «Les forces armades controlen la situació i continuen portant a terme la seva missió de rebutjar i contenir l’agressió armada de la Federació Russa», diu el text.

La tensió en aquest enclavament amenaça de viure una escalada després que aquest mateix matí el líder rebel a la regió hagi cridat a una mobilització general de la població. «Crido els meus conciutadans que estan en les reserves a acudir a les oficines de reclutament militar. Avui he firmat un decret de mobilització general», ha afirmat un videocomunicat Denis Pushilin, dirigent de l’autodenominada República Popular de Donetsk.

Ha passat el mateix a Lugansk, una altra regió separatista de l’est d’aquesta exrepública soviètica. «Declaro la mobilització general al territori de la República Popular de Lugansk», diu el decret firmat pel cap de la regió, Leonid Pàssetxnik.

Violació de l’alto el foc

Notícies relacionades

Els observadors de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) que supervisen el conflicte obert des del 2014 a l’est d’Ucraïna entre forces governamentals i separatistes prorussos van alertar dissabte d’un «augment dràstic» de les violacions de l’alto el foc vigent a la regió.

Rússia, d’altra banda, insisteix a negar qualsevol participació en el conflicte a l’est d’Ucraïna i el qualifica d’assumpte intern d’aquest país.