Conflicte a l’est d’Europa

Els prorussos del Donbass decreten la mobilització de la població mentre Rússia porta a terme exercicis nuclears

  • Zelenski implora l’ajuda d’Occident i demanda un calendari per a l’ingrés del seu país a l’OTAN

Els prorussos del Donbass decreten la mobilització de la població mentre Rússia porta a terme exercicis nuclears

EFE

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Maniobres militars amb armes nuclears, mobilització general de la població masculina a les regions sota control de les milícies prorusses, i fins i tot nous desplegaments d’efectius militars russos al voltant de la frontera amb Ucraïna. Lluny d’iniciar la desescalada promesa fa uns dies, el Kremlin i els seus aliats del Donbass han incrementat els seus esforços per escanyar l’Estat ucraïnès mitjançant nous episodis del que s’anomena guerra híbrida. Vorejant el dramatisme, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha pronunciat aquest dissabte un commovedor discurs implorant a Occident que es comprometi en la defensa del seu país davant l’agressió atiada pel totpoderós veí oriental.  

La televisió russa ha mostrat imatges del president rus Vladímir Putin al costat del seu homòleg bielorús, Aleksandr Lukaixenko, mentre escoltaven informes sobre els exercicis militars amb míssils balístics i de creuer. Les maniobres han acabat cap al migdia, hora local, i han sigut culminades «amb èxit», segons ha informat el Kremlin. «Les tasques previstes durant l’exercici de dissuasió estratègica s’han portat a terme en la seva totalitat; tots els míssils han impactat amb els objectius designats», ha assegurat un comunicat. D’acord amb la versió proporcionada pel bàndol rus, han sigut disparats míssils hipersònics», considerats unes de les armes més inquietants de tot l’arsenal de la Federació Russa. Barcos i submarins de les flotes del Nord i el mar Negre han llançat míssils de creuer Kalibr i míssils hipersònics Tsircon.   

La tensió també ha crescut després que Denís Puixilin, líder dels prorussos de la no reconeguda República Popular de Donetsk, decretés durant el matí la mobilització general de la població masculina en edat de combatre. «Em dirigeixo a tots els homes que puguin portar una arma perquè vagin a defensar les seves famílies», ha demanat en una intervenció televisada. El dia abans, les autoritats d’aquesta república, juntament amb les de la seva ‘germana’ Lugansk, van ordenar l’evacuació dels civils del territori, una mesura que, si es confirma, afectaria 700.000 civils. El fet que es comprovés que les gravacions de les crides es van fer amb data anterior a la pujada de to dels combats al Donbass els últims dies, fa pensar que podria ser una mera operació de propaganda.

Notícies relacionades

La principal por dels aliats occidentals en aquests moments és que hi hagi un atac o atemptat de falsa bandera, causat per les milícies prorusses o aliats, per justificar l’inici de les hostilitats. De fet, la fiscalia russa ha anunciat que investiga un suposat bombardeig ucraïnès que va afectar territori de la Federació Russa limítrofa amb les regions rebels d’Ucraïna, que és precisament el tipus d’accions que justificarien una invasió o intervenció russa. Atès el nivell de desinformació existent, és impossible confirmar si és veritat que es va produir.

Després de constatar que el dispositiu militar rus al voltant d’Ucraïna s’havia reforçat les últimes hores amb més helicòpters, tancs i blindats, el president ucraïnès ha demandat l’ajuda d’Occident per l’agressió russa en un intens discurs pronunciat davant els aliats occidentals en la conferència de seguretat de Munic, incloent un calendari per a l’ingrés del país a l’OTAN. «Les normes acordades fa dècades ja no funcionen; no són efectives per neutralitzar les noves amenaces; es tracta de xarop per la tos quan el que es necessita és una vacuna contra el coronavirus», ha emfatitzat.