Conflicte Rússia-Ucraïna

Rússia diu que es veurà obligada a utilitzar mesures tecnicomilitars si els EUA no cedeixen

Rússia diu que es veurà obligada a utilitzar mesures tecnicomilitars si els EUA no cedeixen

EFE/EPA/Sergey Guneev/Kremlin Pool/Sputnik

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Rússia es veurà obligada a reaccionar a través de mesures «tecnicomilitars» en cas que no hi hagi disposició dels EUA a negociar garanties de seguretat a Europa, va advertir aquest dijous el Ministeri d’Exteriors rus.

«En cas d’absència de disposició de la part nord-americana a negociar garanties fermes i legalment vinculants per garantir la nostra seguretat per part dels Estats Units i els seus aliats, Rússia es veurà obligada a reaccionar-hi, també mitjançant la implantació de mesures de naturalesa tecnicomilitar», afirma Rússia.

Aquesta advertència la fa Rússia a la carta que va entregar aquest dijous als EUA amb la seva reacció a les respostes nord-americanes a les seves demandes de seguretat a Europa per frenar la futura expansió de l’OTAN cap a les fronteres russes, i que va ser publicada al compte de Telegram de la diplomàcia russa. La carta amb la resposta russa va ser entregada a l’ambaixador nord-americà a Moscou, John Sullivan, que ha acudit avui a la seu del Ministeri d’Exteriors de Rússia. Al document, Rússia va acusar els EUA de no donar una resposta constructiva a les seves propostes sobre la seguretat, subvertir-ne l’essència i buscar avantatges per a Washington i els seus aliats.

Diàleg sobre les armes

«Declarem que la part nord-americana no va donar una resposta constructiva als elements bàsics del projecte de tractat amb els Estats Units elaborat per la part russa sobre garanties de seguretat», assenyala el text de la missiva.

Moscou admet que Occident està disposat a començar un diàleg sobre el control d’armes i reducció de riscos militars, però remarca que prefereix trobar una «solució integral» als assumptes de seguretat que planteja.

«Una vegada més, cridem l’atenció de la part nord-americana sobre que Rússia, als documents sobre garanties de seguretat que ha presentat, va proposar seguir el camí d’una solució integral a llarg termini de la situació inacceptable que s’està desenvolupant a l’espai euroatlàntic», diu la carta.

Notícies relacionades

Per remeiar aquesta situació, Rússia proposa crear una base estable per a l’arquitectura de seguretat en forma d’un acord amb l’OTAN (que constati) la seva negativa a prendre mesures addicionals que perjudiquin la seguretat de Rússia.

Això continua sent una prioritat per a Rússia, remarca Moscou. A la carta als EUA, Rússia reitera que no té plans d’envair Ucraïna i «mai els ha tingut». Al parlar de la responsabilitat de Rússia en l’escalada a Ucraïna, Washington mira de «pressionar» Moscou i desvalorar les seves propostes de seguretat, opina Exteriors. En aquest context, per aconseguir arreglar la crisi ucraïnesa Washington ha de cessar el subministrament d’armes a Kíev i deixar de realitzar exercicis militars conjunts amb Ucraïna, indica Moscou. A més, els EUA han de pressionar Ucraïna perquè compleixi els acords de Minsk sobre la solució pacífica del conflicte a l’est d’Ucraïna.