Tensió bèl·lica a l’Est

Rússia continua la desescalada amb la retirada d’algunes tropes de Crimea i de l’oest del país

Moscou informa de més replegament de tropes a Crimea i l’oest del país

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +
El Periódico

Rússia ha anunciat dimecres el final de les maniobres militars i la sortida de part de les seves tropes de la península ucraïnesa annexada de Crimea, on la presència dels soldats va alimentar els temors d’una invasió a Ucraïna, i de l’oest del país. No obstant, el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha tornat a fer gala del seu escepticisme a l’assegurar que l’anar i venir de tropes no significa la seva retirada i ha afirmat que de moment no han apreciat cap desescalada sobre el terreny després que Rússia informés. El cap de l’OTAN ha arribat a dir que fins i tot podrien estar incrementant les forces.

«Hem sentit senyals de Moscou sobre la seva disposició a continuar els esforços diplomàtics, però per ara no hem vist cap desescalada sobre el terreny; al contrari, sembla que Rússia continua amb el reforç militar», va indicar Stoltenberg a la premsa a la seva arribada a una reunió de ministres aliats de Defensa.

Va insistir que els missatges i senyals que van arribar ahir des de Moscou «proporcionen alguns motius per a un optimisme caut» perquè es tractava d’un missatge a favor de «la diplomàcia». «Però alhora, –va afegir– no hem vist cap retirada de forces russes i, per descomptat, això contradiu el missatge d’esforços diplomàtics reals, així que s’ha de veure si hi ha una retirada russa. Estem, per descomptat, monitoritzant molt de prop el que Rússia fa a i entorn d’Ucraïna», va exposar.

Imatges d’un tren blindat

«Les unitats del districte militar del sud han finalitzat els seus exercicis tàctics a les bases de la península de Crimea, retornant a les seves bases permanents», va indicar el ministeri rus de Defensa en un comunicat citat per agències locals. El comunicat va precisar que tancs, vehicles d’infanteria i artilleria sortirien de Crimea per tren.

La televisió russa va mostrar imatges nocturnes d’un interminable tren blindat que travessava el pont sobre l’estret de Kertsch, construït per Rússia per connectar Crimea al seu territori.

Dimarts, Moscou va anunciar una retirada «parcial» dels soldats enviats fa dues setmanes a la frontera amb Ucraïna, un senyal de distensió després de dos mesos de temors d’una invasió sobre un rerefons de crisi russooccidental.

No obstant, europeus i nord-americans fins i tot esperen proves d’una retirada militar russa més important, tot i que diuen que són prudentment optimistes. Rússia no ha detallat la magnitud ni el calendari de la retirada.

En aquest context, la Unió Europea ha demanat aquest dimecres al país rus que triï la via del diàleg i desescali la crisi a Ucraïna, mentre ha insistit que les sancions que prepara colpejaran durament l’economia russa. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha qualificat de «fantasmes del passat» l’objectiu de Rússia de comptar amb esferes d’influència.

Amenaça de sancions massives a Rússia

Notícies relacionades

Malgrat els «senyals d’esperança» pel missatge del Kremlin, Von der Leyen comparteix l’escepticisme de l’OTAN, que aquest dimarts va dir no veure senyals de reducció militar. Per això, ha tornat a amenaçar Rússia amb sancions massives si finalment agredeix Ucraïna, que atacaran «objectius econòmics estratègics» del país liderat per Vladímir Putin.

Moscou va desplegar més de 100.000 militars a la frontera ucraïnesa, segons els occidentals. Mentrestant, les maniobres militars russobielorusses continuen fins al 20 de febrer a Bielorússia, el veí prorús d’Ucraïna.