Presidencialisme des del 2017

L’oposició turca desafia Erdogan i demana que Turquia recuperi el sistema parlamentari

  • Els rivals aprofiten la caiguda de la popularitat del president per la crisi econòmica que castiga el país per exigir un model «més democràtic»

L’oposició turca desafia Erdogan i demana que Turquia recuperi el sistema parlamentari

VLADIMIR SMIRNOV / SPUTNIK

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Els sis partits amb representació parlamentària de l’oposició turca han acordat un full de ruta perquè Turquia recuperi el sistema parlamentari davant el presidencialista amb àmplies competències per al cap d’Estat, actualment Recep Tayyip Erdogan.

«Estem decidits a construir un sistema fort, liberal, democràtic i just amb separació de poders i un legislatiu eficaç i participatiu, una Administració transparent i que reti comptes i una justícia imparcial i independent», ha destacat l’oposició. «La transició a un sistema parlamentari enfortit és el nostre objectiu comú i primari», han remarcat els sis partits en un document presentat després d’una trobada celebrada dissabte a Ankara.

«El nostre país està passant una de les crisis polítiques i econòmiques més greus de la història de la república», han destacat els partits opositors. «Cada dia creixen els problemes socials, polítics i econòmics i la causa més important d’aquesta crisi és sens dubte l’Administració ineficaç en nom del sistema de govern presidencial», ha reblat.

Entre els signants de l’acord hi ha Kemal Kilicdaroglu, líder del Partit Republicà del Poble (CHP); Meral Aksener, del Partit IYI (Bo) i Temel Karamollaoglu, del Partit de la Felicitat. També han firmat Ali Bababacan, del Partit Democràcia i Progrés (DEVA), i Gultekin Uysal, del Partit Demòcrata. Fora ha quedat el prokurd Partit Democràtic dels Pobles (HDP). Els sis partits signants i l’HDP previsiblement presentaran un candidat comú a les eleccions presidencials previstes per al 2023.

Erdogan perd popularitat

Notícies relacionades

La popularitat d’Erdogan ha caigut recentment degut fonamentalment a l’economia, amb una inflació galopant. Erdogan ha anunciat aquest dissabte la reducció de l’IVA dels aliments bàsics del 8% a l’1%.

El sistema presidencialista es va imposar després d’un referèndum del 2017 i va entrar en vigor el 2018 per entregar part de les competències legislatives a Erdogan. El mateix any el líder turc es va tornar a imposar en les eleccions amb un 52,3% dels vots, mentre el segon partit més votat, el CHP, es va quedar amb un 30,64%.