Compte enrere per a les eleccions legislatives

Orbán es juga la reelecció a Hongria contra tota l’oposició unida en bloc

  • Els partits rivals del primer ministre creen una sola llista per mirar de revertir la deriva autoritària dels últims 12 anys

Orbán es juga la reelecció a Hongria contra tota l’oposició unida en bloc

Attila Kisbenedek / AFP

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El compte enrere per als crucials comicis legislatius del 3 d’abril ha començat a Hongria. Aquest dissabte s’ha posat en marxa la campanya electoral que servirà per determinar si el primer ministre ultranacionalista, Víktor Orbán, seguirà en el càrrec després de 12 anys en el poder. El líder populista s’enfrontarà a tota l'oposició en bloc, sis formacions polítiques que han optat per presentar-se als comicis sota una sola llista. Tot un reflex del que es juga el país, amb una democràcia que està sent desmantellada a consciència pel dirigent d’extrema dreta.

Tota l’oposició parlamentària –des de l’esquerra a la dreta nacionalista– va acordar per primera vegada elegir un sol contendent per enfrontar-se a Orbán, així com a un únic candidat a cada districte electoral per evitar la fragmentació del vot. Els sondejos auguren un resultat molt ajustat, i els analistes remarquen que és la primera vegada que l’oposició té opcions reals de vèncer.

La insòlita coalició, batejada com a Units per Hongria, està formada pel Partit Socialista, les esquerranes Coalició Democràtica i Párbeszéd (Diàleg), el partit liberal Momentum, l’ecologista LMP i el nacionalista Jobbik. Els votants hongaresos han d’emetre dos vots, un pel candidat del seu districte i un altre per un partit.

Notícies relacionades

Fa ja una dècada el partit del primer ministre, Fidesz, va redibuixar els districtes electorals per al seu benefici, al potenciar les àrees rurals i conservadores, mentre ampliava les circumscripcions on el centreesquerra era més fort.

Revertir la deriva autoritària

El candidat de l’oposició, Márki-Zay, és un historiador i economista conservador de 49 anys. Elegit en les primàries d’Units per Hongria, s’espera que el seu perfil atragui votants tradicionals del Fidesz descontents amb Orbán. La seva coalició promet revertir la deriva autoritària dels últims 12 anys i restaurar les espatllades relacions amb la Unió Europea. Atès l’estretíssim desenllaç que auguren les enquestes, tot podria dependre d’aquesta quarta part de l’electorat que diu estar encara indecisa sobre el seu candidat.

Temes:

Hongria