Conflicte Rússia-Ucraïna

Biden adverteix Putin que estan «preparats per a tots els escenaris»

  • La crida entre els dos líders arriba després que els EUA hagin demanat als seus ciutadans que abandonin Ucraïna en 48 hores

  • Els EUA han ordenat aquest dissabte a tot el seu personal no essencial de l’ambaixada de Kíev que surti del país per l’amenaça d’invasió

Biden adverteix Putin que estan «preparats per a tots els escenaris»
6
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha advertit aquest dissabte el seu homòleg rus, Vladímir Putin, que hi haurà represàlies si Rússia envaeix Ucraïna. «Els EUA continuen estant preparats per emprendre accions diplomàtiques, en plena coordinació amb els nostres aliats i socis, però estem igualment preparats per altres escenaris», ha assegurat la Casa Blanca en un comunicat.

En una conversa telefònica que s’ha allargat poc més d’una hora, els dos líders han parlat sobre la creixent tensió a l’est d’Europa. Segons les informacions de Washington, Biden hauria assegurat que davant un eventual atac rus sobre territori ucraïnès els EUA i els seus aliats «respondran amb decisió i imposaran a Rússia costos ràpids i severs».

Tot i que el Govern ucraïnès ha fet una crida a la calma i ha criticat l’«excés d’informació» sobre la crisi oberta, els EUA han demanat als seus ciutadans que abandonin Ucraïna al més aviat possible, un missatge d’alarma que han replicat aliats com el Regne Unit, Austràlia, Espanya, Alemanya i Itàlia.

La d’aquesta dissabte ha estat la primera conversa directa entre els dos líders des del 30 de desembre, quan Biden i Putin van deixar patents les seves diferències sobre Ucraïna en una altra conversa telefònica. El president nord-americà ha atès la trucada des de la seva residència de Camp David, a l’estat de Maryland, on es va dirigir divendres a la tarda, i ha tingut lloc després que el Departament d’Estat hagi ordenat «la sortida dels treballadors de l’ambaixada de Kíev que no atenen les emergències» a la seu diplomàtica, a causa d’«una potencial acció militar russa important» a la frontera, segons va informar l’ambaixada a Twitter.

«Els ciutadans nord-americans a Ucraïna han de ser conscients del fet que el Govern no els podrà evacuar» en cas d’ofensiva russa, que pot «començar en qualsevol moment i sense avís», segons va apuntar la mateixa font a la seva pàgina web. Divendres, els Estats Units van instar els seus ciutadans a abandonar Ucraïna «el més ràpid possible», una crida que després van fer altres països, com el Regne Unit, els Països Baixos, Alemanya, el Canadà i el Japó.

El conseller de la Casa Blanca per a la Seguretat Nacional, Jake Sullivan, va alertar de la «possibilitat clara» que Rússia ataqui Ucraïna durant els Jocs Olímpics d’hivern, que se celebren a Pequín fins al 20 de febrer, després d’una reunió virtual entre Biden i els seus principals homòlegs occidentals. «Una invasió podria tenir lloc en qualsevol moment si Vladímir Putin dona l’ordre», va advertir Sullivan, dient que fins i tot podria «començar durant els Jocs Olímpics» de Pequín, que acaben el 20 de febrer. Segons Sullivan, aquesta ofensiva és una «possibilitat molt, molt real», però la intel·ligència nord-americana no sap si el president rus «ha pres una decisió final» o no. «Ningú sap si s’ha pres la decisió d’actuar», va confirmar un diplomàtic de l’OTAN a l’AFP.

Els EUA, disposats a respondre a Rússia

El secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, va mantenir aquest dissabte una conversa telefònica amb el seu homòleg rus, Serguei Lavrov, en què li va traslladar que la via diplomàtica segueix oberta per a la situació a Ucraïna, sempre que Moscou «desescali» i negociï de bona fe.

«El secretari va deixar clar que la via diplomàtica per resoldre la crisi segueix oberta, però que requereix que Moscou desescali i entri en negociacions de bona fe», va indicar el Departament d’Estat dels EUA en el comunicat que va informar de la trucada. Blinken va reiterar a Lavrov que si Rússia envaeix Ucraïna, la resposta serà «determinada, massiva i unida».

Abans, en una roda de premsa a Fiji, Blinken va afirmar que espera que Rússia «no triï el camí de l’agressió renovada i opti pel camí de la diplomàcia i el diàleg». «Però si no ho fa, estem preparats», va afegir. El cap de la diplomàcia nord-americana va eludir aclarir si l’Ambaixada dels EUA a Kíev seria evacuada pel risc que esclati un conflicte bèl·lic.

Aquest divendres, per instruccions de Biden, el secretari de Defensa, Lloyd Austin, va donar l’ordre de desplegar a Polònia 3.000 soldats addicionals, de manera que ja hi ha 6.000 militars nord-americans al flanc est de l’OTAN a Europa. Diverses rondes de converses celebrades durant els últims dies no han aconseguit desactivar la crisi que s’ha disparat l’últim mes per la denúncia d’Occident que Rússia ha mobilitzat més de 100.000 soldats a la frontera amb Ucraïna, circumstància que ha fet que els governs rus i nord-americà entressin en una batalla propagandística.

Rússia acusa els EUA de desinformació

El Ministeri de Relacions Exteriors de Rússia ha acusat Washington de portar a terme una «campanya de desinformació a gran escala» sobre una possible invasió russa d’Ucraïna.  «A finals del 2021 i principis del 2022, l’espai d’informació global va afrontar una campanya mediàtica sense precedents en la seva escala i sofisticació, amb l’objectiu de convèncer la comunitat mundial que la Federació Russa està preparant una invasió del territori d’Ucraïna», ha ressaltat en un comunicat, segons recull la cadena nord-americana CNN.

L’ambaixador de Rússia als Estats Units, Anatoli Antonov, ha mantingut aquesta mateixa línia i ha assenyalat que les declaracions de l’assessor de Seguretat Nacional dels Estats Units, Jake Sullivan, responen al «desig de l’Administració de maximitzar el grau de la campanya de propaganda» contra Rússia, segons recull l’agència russa de notícies TASS. «Els comentaris dels polítics que Rússia ‘atacarà’ Ucraïna durant o després dels Jocs Olímpics no es basen en cap evidència. Washington simplement continua ‘produint’ basant-se en certa intel·ligència, però sense donar detalls», ha emfatitzat Antonov, tal com recull un missatge en el compte de Facebook de l’Ambaixada de Rússia.

«Optimització» de l’ambaixada russa a Ucraïna

Notícies relacionades

L’Ambaixada de Rússia a Ucraïna ha desmentit aquest dissabte una informació prèvia que apuntava a l’inici de les tasques d’evacuació del seu personal diplomàtic al país davant l’increment de la tensió internacional en les últimes hores, tot i que ha apuntat a una «optimització» del personal davant possibles provocacions d’Ucraïna, tot i que les seves autoritats ho han rebutjat taxativament.

Aquesta matinada, una font de RIA Novosti anunciava que els diplomàtics i funcionaris consulars russos a Ucraïna havien començat a tornar cap a Rússia en una decisió que «s’evidencia per les dificultats que han sorgit al buscar una cita amb els consolats i l’ambaixada». Per contra, l’ambaixada a Kíev ha assegurat a l’agència TASS que «les missions diplomàtiques russes a Ucraïna continuen operatives i que ara estan involucrades en una remodelació de personal. «Continuem amb la nostra feina com de costum», ha explicat un responsable de la missió diplomàtica sota l’anonimat, abans d’explicar que ara mateix s’està procedint a una «optimització de la dotació de personal».