Protesta antivacunes

El sector automobilístic, paralitzat pel bloqueig dels camioners del Canadà

  • Grans empreses com Ford i Toyota aturen part de la seva producció després que els manifestants tallessin el pont Ambassador, un pas clau per a la ruta de subministraments entre els dos països

  • ¿Què passa al Canadà? Les cinc claus de les protestes dels camioners antivacunes

El sector automobilístic, paralitzat pel bloqueig dels camioners del Canadà
3
Es llegeix en minuts

Les manifestacions dels camioners antivacunes al Canadà estan impedint el pas de subministraments als Estats Units, cosa que ha començat a afectar els sectors automobilístic i l’agricultura. El pont Ambassador, bloquejat des de fa tres dies pels transportistes, és un pas clau per a la ruta de subministraments automobilístics i agrícoles de Detroit (EUA) i per a les factories de Windsor (Canadà). Hi circulen uns 350 milions d’euros al dia en mercaderies, és l’enllaç més actiu dels dos països americans i representa al voltant del 25% del comerç entre tots dos.

Les empreses d’automòbil Ford i Toyota van admetre dimecres que paralitzarien part de la seva producció com a conseqüència del bloqueig dels encreuaments fronterers. En concret, Toyota va afirmar que no espera produir vehicles a les fàbriques d’Ontario durant la resta de la setmana. En la mateixa línia, la fabricació s’ha aturat a la planta de motors de Ford a Windsor, mentre que la d’Oakville opera amb un horari reduït. Per la seva banda, Stellantis –fabricant de Chrysler– també va interrompre la producció dimarts per l’escassetat de peces.

A més de la suspensió en l’arribada de subministraments al sector de l’automòbil, es preveu que les protestes provoquin interrupcions de les exportacions agrícoles nord-americanes de Michigan al Canadà, segons va indicar dimecres la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki.

La circulació al pont Ambassador no és l’única que han bloquejat els manifestants. Un altre encreuament a la frontera, situat a Alberta, també està tancat en les dues direccions des d’última hora de dimarts. Segons la informació de ‘The Wall Street Journal’, el pont Ambassador s’ha reobert parcialment, amb vehicles que poden viatjar des de les ciutats de Windsor i Ontario a Detroit, però amb nivells de trànsit molt reduïts. Per això, les autoritats canadenques i nord-americanes busquen desviar el trànsit cap al pont Blue Water, que uneix Port Huron (Michigan) amb Sarnia (Ontario).

Els governs del Canadà i els EUA havien advertit durant la setmana que les manifestacions afectarien l’activitat econòmica i podien alterar la cadena de subministraments. El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, va afirmar que els camioners «estan posant en perill» llocs de treball i l’economia i «estan afectant negativament les empreses i els fabricants».

En la mateixa línia, el ministre de Transport del Canadà, Omar Alghabra, va alertar d’un possible desproveïment a causa del tall de les carreteres si la situació continua: «Els ocupants que interrompen la nostra cadena de subministrament creen greus conseqüències per als canadencs i els treballadors». Per la seva banda, Jen Psaki, portaveu de la Casa Blanca, va esmentar el potencial impacte del bloqueig «en els treballadors i la cadena de subministrament».

Protestes per les restriccions covid

Notícies relacionades

Les manifestacions al Canadà van començar el 29 de gener, quan uns 3.000 vehicles van protestar per les restriccions per la covid, concretament pel fet que se’ls obliga a vacunar-se per travessar la frontera amb els EUA. Entre els participants de l’autoanomenada ‘caravana de la llibertat’, la ultradreta hi té un paper important i alguns porten símbols nazis. Dilluns, l’alcalde d’Ottawa, Jim Watson, va declarar l’«estat d’emergència» perquè considerava que la situació estava «fora de control».

Les autoritats canadenques han augmentat la quantitat de les multes i han amenaçat els manifestants de detencions o de confiscar-los els camions i han advertit que, si són condemnats, podrien no ser admesos als Estats Units a causa dels antecedents penals. No obstant, els camions continuen als carrers, fent sonar les botzines dia i nit.

Temes:

Vacunes Canadà