Polèmica estudiantil

Les protestes a favor del hijab a classe troben la seva icona a l’Índia

  • S’han registrat disturbis durant les últimes setmanes entre grups d’hindús contra estudiants musulmanes per la prohibició del hijab en diversos instituts.

Les protestes a favor del hijab a classe troben la seva icona a l’Índia

José Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
EFE

La imatge d’una jove musulmana que crida «Al·là és gran» a una turba d’estudiants hindús que li retreuen l’ús del hijab o vel islàmic en un institut on l’havien prohibit va generar aquest dimecres multitudinàries mostres de recolzament cap a la jove, convertida en símbol de la lluita de les minories religioses a l’Índia.

«¡És el rugit d’una lleona solitària!», va escriure a Twitter Kaneez Fatima, parlamentària de l’estat meridional de Karnataka, regió on es van desenvolupar gran part dels disturbis durant les últimes setmanes entre grups d’hindús contra estudiants musulmanes per la prohibició del hijab en diversos instituts.

La ja icònica imatge mostra la noia vestida de negre amb el vel islàmic i amb el puny en alteacompanyada sovint del lema «El hijab és un dret fonamental».

El vídeo en què es recull l’escena va ser gravat ahir en plena escalada de tensió pel veto del hijab en diversos centres d’estudis del sud del país, que va ocasionar el tancament d’instituts de la regió durant tres dies després dels enfrontaments protagonitzats per amplis grups d’estudiants hindús.

El gest de la noia tampoc va passar desapercebut en alguns països de majoria musulmana pròxims a l’Índia, com el Pakistan o l’Afganistan, on es va criticar el veto al hijab a classe.

Marginalització

L’activista pakistanesa i premi Nobel de la Pau el 2014, Malala Yousafzai, va demanar al Govern indi acabar amb la «marginalització de les dones musulmanes», i va assenyalar que «negar-se a deixar que les nenes vagin a l’escola amb el hijab és horrible».

També el portaveu del Govern interí talibà a l’Afganistan, Inamullah Samangani, va donar suport «a la lluita de les nenes musulmanes índies pel hijab», i va precisar que la peça «no és una cultura àrab, iraniana, egípcia o pakistanesa, sinó un valor islàmic pel qual les nenes musulmanes de tot el món, especialment en el món secular, se sacrifiquen [...], i defensen el seu valor religiós».

No obstant, nombroses figures polítiques de l’Índia, majoritàriament pertanyents al partit hinduista del BJP, al Govern tant a la regió com a Nova Delhi, no van compartir aquesta visió i es van mostrar crítiques amb la jove, a qui fins i tot van acusar de «provocar».

«¿Per què els va provocar?», es va preguntar el ministre d’Educació Primària i Secundària de Karnataka, BC Nagesh, insinuant que els estudiants hindús no volien atacar la noia, i que quan aquesta va cridar «Al·là és gran», no hi havia ni un sol estudiant al seu voltant.

Notícies relacionades

«No es pot cridar ‘Al·là és gran’ o ‘glòria al déu Ram’ al campus», va sentenciar en una televisió local, amb referència al crit que llançaven els estudiants hindús.

Tot i que l’Índia és un país secular, són freqüents les tensions entre la majoria hindú, religió del 79,8% de la població segons l’últim cens del 2011, i els musulmans (14,2%), que critiquen ser discriminats pels grups hinduistes que regenten el poder.

Temes:

Musulmans Índia