Lideratge en mans de Beppe Grillo

Un tribunal invalida el nomenament de Giuseppe Conte com a cap dels 5 Estrelles

  • La decisió dels jutges va ser presa de manera preventiva i continuarà en vigor fins que s’emeti una sentència definitiva, que podria tardar diversos mesos

Un tribunal invalida el nomenament de Giuseppe Conte com a cap dels 5 Estrelles
2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

El nomenament de Giuseppe Conte com a cap del Moviment 5 Estrelles (M5S) ha sigut invalidat aquest dilluns mitjançant una ordenança emesa pel Tribunal Civil de Nàpols, que va acollir un recurs presentat per un grup d’activistes de la formació populista. D’aquesta forma inesperada, la decisió torna així el partit –nascut com una formació antisistema i avui ferit per guerres intestines– a l’agost de l’any passat quan l’M5S va celebrar unes curioses eleccions virtuals en les quals Conte havia obtingut el 92,8% dels consensos.

De fet, segons l’establert i fins a la resolució del contenciós, el partit torna a la casella de sortida, ja que el lideratge passa novament a estar en mans del fundador, el còmic Beppe Grillo, a l’ocupar ell el càrrec de garant principal de l’M5S. Una cosa que també deixa als llimbs la mateixa carrera política de Conte.

La raó és que el tribunal napolità va disposar, de manera preventiva, que la votació quedi suspesa fins que s’emeti una sentència definitiva, cosa que podria ocórrer d’aquí a diversos mesos. D’aquesta manera és acollit el recurs presentat per Lorenzo Borré, advocat de tres afiliats a l’M5S, que van denunciar errors en els procediments en la votació i en la posada en marxa de l’últim estatut, cosa que també implica que tots els òrgans establerts després de la votació esmentada han decaigut.

Partit en guerra

Notícies relacionades

L’anunci suposa l’enèsim cop per a l’M5S, formació que des de fa setmanes pateix una batalla fratricida entre la part que recolza Conte i el corrent de l’antic líder del partit i avui ministre d’Afers Exteriors d’Itàlia, Luigi Di Maio, qui de promoure posicions antisistema ha passat a ser cada vegada més pròxim a l’actual primer ministre italià, Mario Draghi. Tant és així que, tan sols fa dos dies, Di Maio va dimitir com a membre del Comitè de Garanties de l’M5S, en plena confrontació amb Conte.

El caos dins de l’M5S va pujar recentment d’intensitat durant l’elecció del nou president de la República, durant la qual els dos principals corrents van mostrar obertament diferències en les seves postures, i, en algun cas, fins i tot van arribar a contradir-se. La crisi dins de la formació, no obstant, té arrels més profundes, a l’originar-se primer en el desastrós resultat electoral de maig del 2019, quan de tenir un 33% dels consensos l’M5S va caure al 17%, en els comicis europeus per elegir els integrants del Parlament comunitari.

Temes:

Itàlia