Mesures de càstig

Itàlia castigarà amb 100 euros de multa els no vacunats a partir de dimarts

  • Segons una estimació, la mesura afectarà un milió i mig de persones de manera directa

Itàlia castigarà amb 100 euros de multa els no vacunats a partir de dimarts

JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Itàlia imposarà multes als no vacunats a partir d’aquest dimarts, segons han confirmat a aquest diari fonts governamentals italianes. La mesura, que va ser aprovada al gener i que segons una estimació afectaria un milió i mig de persones, serà aplicada de forma aleatòria, cosa que significa que les multes es faran per mostreig i procediran de la Hisenda italiana partint d’indicacions rebudes del ministeri de Salut italià. De la sanció, que ascendeix a 100 euros, en queden exclosos aquells que poden provar que no s’han vacunat per motius de salut o gaudeixen d’un altre tipus de salconduit.

S’hi afegiran, a partir del 15 de febrer, també sancions pecuniàries de fins a 1.500 euros per a aquells treballadors que es presenten a treballar sense l’anomenat ‘passaport covid reforçat’, que només es es pot obtenir si un està vacunat amb almenys dues dosis o ha passat per la malaltia, i no a través d’un test covid. 

La vacuna contra la covid-19 també serà obligatòria, per a totes les franges d’edat, en cas de ser personal universitari o escolar. Al contrari, aquells que ja tenen la tercera dosi tindran accés a un ‘passaport covid reforçat’ sense caducitat, i els que tenen dues dosis, amb un de fins a sis mesos de validesa. 

Així, sempre a partir de dimarts, aquesta certificació serà obligatòria per entrar en oficines públiques com correus, als bancs i, fins i tot, a les llibreries, si bé els propietaris o gestors d’aquests llocs no tenen l’obligatorietat de controlar el document. En canvi, supermercats, farmàcies, gasolineres, botigues per a animals, i centre optomètrics, entre d’altres, queden exclosos de la mesura.

Viatgers de la UE

En un altre front, a partir de la mateixa data, es permetrà l’ingrés de ciutadans procedents d’altres països de la Unió Europea (UE) exclusivament amb el passaport covid, i no amb l’afegit d’un test d’antígens o PCR com va ocórrer des de mitjans de desembre fins aquest dilluns.

Notícies relacionades

A més d’això, també s’han obert nous ‘corredors turístics’, que permeten que viatgers que arriben de destinacions extraeuropees puguin viatjar amb més facilitat, entre els quals els des de i cap a Cuba, Turquia, Singapur, Tailàndia, Seychelles, Mauricio, Maldives, i República Dominicana. 

D’acord amb les últimes dades, la corba epidemiològica està en descens a Itàlia. Tot i així, en les últimes 24 hores, es van registrar 104.065 nous malalts per covid-19, i 235 morts. La taxa de positivitat ascendeix al 12%.