Tensió a Europa

Putin recorda a Itàlia que està comprant gas rus «a preus baixos»

El líder del Kremlin i una vintena d’empresaris italians fan una reunió en plena escalada de la crisi d’Ucraïna

Putin recorda a Itàlia que està comprant gas rus «a preus baixos»
2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Vladímir Putin s’ha reunit aquest dimecres per videotrucada amb un grup d’alts directius d’empreses italianes a qui ha recordat que Itàlia està adquirint gas rus «a preus molt més baixos que els del mercat», segons informa l’agència russa Tass. La trobada, que ha durat aproximadament dues hores i que ha generat un gran enrenou al país al tenir lloc en plena escalada de la crisi d’Ucraïna, s’ha celebrat malgrat que el Govern de Mario Draghi havia demanat que se suspengués, tal com ha confirmat a EL PERIÓDICO una font italiana ben informada que ha demanat l’anonimat. En la reunió «no hi ha participat cap membre del Govern ni diplomàtic italià», ha afegit la font.

«Itàlia és un soci estratègic per a Moscou», ha dit el president rus a l’obrir l’acte, que havia sigut programat des de novembre per la Cambra de Comerç Italianorussa (CCIR) en col·laboració amb el Comitè Empresarial Italianorus, creat el 1994 i copresidit actualment per Marco Trochetti Provera, director executiu del fabricant de pneumàtics Pirelli, i per Dimitri Konov, president del directori de la petroquímica russa Sibur. «M’agradaria assenyalar que les empreses energètiques italianes continuen treballant amb [la russa] Gazprom amb contractes a llarg termini», ha afegit Putin sobre aquest delicat tema. 

Com Alemanya, Itàlia és encara molt dependent del gas de Rússia, país del qual importa el 40% del total del gas que compra a l’exterior, segons xifres de l’Institut d’Estudis de Política Internacional, l’ISPI, un centre amb bons contactes governamentals. Des dels primers anys d’aquest segle –llavors governava Silvio Berlusconi–, les relacions comercials entre els dos països han anat creixent i, en els primers nou mesos del 2021, els intercanvis entre Roma i Moscou han augmentat un 43%, davant el mateix període l’any anterior, segons la CCIR.

Vuit ministres

Notícies relacionades

Aquest organisme, l’únic que ha emès un comunicat oficial després de la reunió, ha remarcat que Putin ha estat acompanyat de vuit ministres, entre ells el d’Agricultura i de Desenvolupament Econòmic. «La Cambra de Comerç i el món empresarial italià miren a Rússia com un soci fiable [...] mai com ara és necessari un diàleg econòmic i empresarial entre Itàlia i Rússia», ha indicat, per la seva banda, Vincenzo Trani, el president de CCIR. 

A més de Pirelli han assistit a la teleconferència representants d’una vintena més d’empreses italianes, com les multinacionals bancàries Unicredit i Intesa San Paolo i la companyia d’assegurances Generali. Des de l’esclat de la tensió entre Washington i Moscou, el Govern italià ha intentat mantenir un perfil baix en relació amb Rússia. Al desembre, el mateix Draghi va rebaixar el perill d’una invasió d’Ucraïna per part de Rússia, i posteriorment es va mostrar escèptic sobre la possibilitat de sancions, a l’insistir que la millor opció és la mediació política.