A la ciutat europea més gran

Istanbul, paralitzada pel temporal de neu

  • L’aeroport més gran de la ciutat, el més gran d’Europa, ha hagut de cancel·lar tots els vols, i centenars de passatgers hi estan atrapats

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

«¡Necessitem un hotel! ¡Necessitem un hotel!» Així ha sonat la protesta de passatgers aquest dimarts al matí a l’aeroport d’Istanbul, el més gran d’Europa, que ha vist com tots els vols eren cancel·lats a causa del temporal de neu que afecta la ciutat més gran de Turquia. Les nevades, tot i que en menor mesura, també s’han fet notar a l’altra banda de la frontera, a Grècia.

La pitjor part, no obstant, l’està rebent Istanbul, on centenars de passatgers han passat la nit a l’aeroport, sense poder sortir de l’edifici: l’autopista que porta al nou aeroport ha sigut tancada, i centenars de cotxes –amb els seus conductors– hi han quedat encallats durant la nit i la matinada posterior. 

S’espera que la via pugui reobrir aquest dimarts a la tarda, però el risc segueix: les previsions meteorològiques estimen que la neu continuarà caient fins aquest dijous, quan les temperatures pujaran una mica i la neu donarà pas a la pluja. 

Mentrestant, les autoritats aèries asseguren que l’aeroport podrà reprendre la seva activitat aquest dimecres, després que les pistes siguin netejades d’una neu que, a més, ha causat grans desperfectes: el sostre d’una terminal de mercaderies va col·lapsar al complet. A l’interior hi havia treballadors de l’aeroport, però ningú va resultar ferit. L’aroport d’Istanbul va ser estrenat fa tan sols dos anys al nord de la ciutat, a prop de la costa del mar Negre, en un dels punts més freds i amb les pitjors condicions meteorològiques de la zona. 

Un Bòsfor blanc

Un Bòsfor blancAl centre de la ciutat la situació ha sigut una mica menys caòtica. Durant la matinada, les carreteres i ponts que creuen l’estret del Bòsfor van tancar, però han sigut oberts durant el matí. També ho han fet les rutes d’autobusos i ferris. Al matí, Istanbul, la ciutat més poblada d’Europa, s’ha aixecat silenciosa i gairebé paralitzada. A mig matí el bullici ja havia tornat.

«Estem intentant netejar les vies i poder treure’n els cotxes atrapats. Demanem paciència a tots els ciutadans i que també ens donin un cop de mà si poden. Si ho fem tots junts, sortirem d’aquesta situació més ràpid», ha declarat aquest dimarts al migdia l’alcalde d’Istanbul, l’opositor Ekrem Imamoglu, la batalla del qual amb el Govern –també per la neu i el temporal– continua.

Notícies relacionades

Diversos ministres de l’Executiu del president, Recep Tayyip Erdogan, de fet, s’han desplaçat a Istanbul per mostrar el treball del Govern. No s’han reunit –ni s’espera que ho facin– amb l’alcalde de la ciutat, amb qui competeixen pel reconeixement de l’eficàcia en la gestió.

«Hem evacuat 5.000 persones que s’havien quedat atrapades a la carretera. I 3.000 d’aquestes han sigut allotjades en hostals públics», ha dit el delegat del Govern turc a Istanbul, Ali Yerlikaya, que ha anunciat també que els funcionaris no hauran d’anar a treballar durant aquest dimarts.