Àfrica

Diverses casernes militars de Burkina Faso registren tirotejos, encara que el Govern nega un cop d’estat

Aquest mateix mes hi va haver 15 detencions (deu soldats i cinc civils) al país en relació amb un suposat intent colpista

Diverses casernes militars de Burkina Faso registren tirotejos, encara que el Govern nega un cop d’estat
2
Es llegeix en minuts

El Govern de Burkina Faso va reconèixer aquest diumenge que es van produir «trets» a certes casernes militars durant aquesta matinada, però va rebutjar els temors que s’estigui produint un cop d’Estat al país.

A través d’un comunicat firmat pel portaveu del Govern, Alkassoum Maïga, l’Executiu de Roch Marc Christian Kaboré (president des de finals del 2015) va demanar a la població mantenir la calma i va recalcar la confiança a les Forces Armades del país.

«Unes informacions a les xarxes socials tendeixen a fer creure en una presa del poder per part de l’Exèrcit en aquest dia 23 de gener del 2022. El Govern, fins i tot reconeixent l’autenticitat (que es van produir) trets a certes casernes, desmenteix aquestes informacions i demana a la població mantenir-se serena», assenyala el text breu.

El comunicat es va emetre després que diversos mitjans locals publiquessin informacions sobre trets escoltats en casernes militars de les zones d’Ouagadougou i de la ciutat de Kaya (al nord-est de la capital), a partir de les quatre de la matinada (mateixa hora GMT).

Un dels centres afectats és un camp militar que allotja presoners detinguts per un intent de cop d’Estat el 2015.

Aquest mateix mes hi va haver a Burkina Faso quinze detencions (deu soldats i cinc civils) en relació amb un suposat intent de cop d’Estat.

Els detinguts van ser posats a disposició d’un tribunal militar d’Ouagadougou i, després de les primeres audiències judicials sobre el cas, alguns van ser alliberats i la resta continua a presó preventiva.

Aquest dissabte, el país havia viscut una nova jornada de manifestacions no autoritzades, convocades per grups de la societat civil per expressar el gran descontentament social per la inseguretat generada al país per la violència gihadista i la falta de resultats del Govern a l’hora de frenar-la.

Les mobilitzacions van ser dispersades per les forces de seguretat amb gasos lacrimògens i es van donar alguns xocs entre agents i manifestants.

Notícies relacionades

Els atacs gihadistes a Burkina Faso solen atribuir-se a grups afiliats tant a la xarxa terrorista Al-Qaida com a l’organització Estat Islàmic (EI), especialment a la regió del nord del Sahel, però s’ha expandit a regions veïnes i, des del 2018, a l’est del país.

La inseguretat ha ocasionat que el nombre de desplaçats interns ascendeixi ja a 1,5 milions de persones, segons dades del Govern burkinès.

Temes:

Burkina Faso